Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Mensenrechten: Straffeloosheid, corruptie - en een sprankje hoop

Datum : 26/02/2016

Mensenrechten: Straffeloosheid, corruptie - en een sprankje hoop

Op 23 februari bracht Amnesty International haar jaarlijkse rapport uit. Volgens de organisatie verslechterde de mensenrechtensituatie in 2015 door onder meer aanhoudende discriminatie, politiegeweld, misdaad, schade aan het milieu en een gebrekkig rechtssysteem. Hoewel de meeste overheden formeel het internationaal recht ondersteunen, is dit in de praktijk voor miljoenen onderdanen een holle frase. 

Met name de cultuur van straffeloosheid zorgt voor een situatie waarbij daders vrijuit gaan en slachtoffers routinematig vergeten worden. Deze situatie wordt vaak verergerd door zwakke, slecht gefinancierde en corrupte veiligheids- en rechtssystemen waarop criminele netwerken en multinationale ondernemingen steeds meer invloed kregen. 

Met deze achtergronden is het niet verwonderlijk dat dodelijk geweld onveranderd hoog blijft: acht van de tien meest gewelddadige landen ter wereld bevinden zich in Latijns Amerika en de Cariben. In absolute aantallen geldt dit met name voor Brazilië, Colombia, Mexico en Venezuela terwijl ook El Salvador, Guyana, Honduras, Jamaica en Trinidad en Tobago lijden onder wijdverspreid geweld. Gemiddeld weet het rechtssysteem in Latijns Amerika en de Cariben slechts 20 procent van alle moorden af te sluiten met een veroordeling. 

De belangrijkste categorieën slachtoffers zijn mensen die hun land en bezittingen verdedigen tegen grootgrondbezitters en grote bedrijven, met name kleine boeren, de inheemse bevolking en andere etnische minderheden. Na 18 jaren van onderhandelingen lukte het de Organisatie van Amerikaanse Staten niet om een Interamerikaanse Verklaring van de Rechten van Inheemse Volken aan te nemen doordat de deelname van vertegenwoordigers van deze volken effectief tegengewerkt werd en verschillende staten vasthielden aan nationale wetgeving boven inheems recht. 

Het aanhoudende geweld tegen en de gebrekkige bescherming van met name de zwakkeren in verschillende landen leidde tot aanzwellende vluchtelingenstromen, vooral ook van minderjarigen. Daarnaast zijn (arme) vrouwen nog steeds een belangrijke groep slachtoffers van geïnstitutionaliseerd geweld, onder meer door achterhaalde abortuswetgeving in verschillende landen maar ook door speciaal tegen vrouwen gericht geweld in landen als Guatemala en Jamaica. 

Voorzichtig goed nieuws kwam er uit Cuba, dat in 2015 voor het eerst deelnam aan de Summit of the Americas in april in Panama en meerdere gewetensgevangenen vrij liet. Desondanks blijven de autoriteiten in Havana vasthouden aan het onderdrukken van afwijkende meningen door middel van willekeurige detentie. Tegelijkertijd kwamen uit Havana regelmatig positieve berichten over de vredesonderhandelingen tussen de Colombiaanse overheid en de opstandelingen van de FARC.

Opvallend genoeg gaat de organisatie in haar regionale overzicht in ‘The State of the World’s Human Rights’ niet in op ontwikkelingen als in Guatemala, waar dankzij straatprotesten en ongekend optreden van het Openbaar Ministerie onder meer de voormalige president en vicepresidente wegens corruptie achter de tralies verdwenen. Toch staat het meest positieve nieuws tussen de regels door: ondanks dat activisten in de meeste landen van de regio een reëel risico lopen hun (legale) activiteiten met de dood te bekopen, laten zij zich niet intimideren en gaan ze onverminderd door met hun strijd voor een rechtvaardiger samenleving. 

Bron : www.amnesty.org
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug