Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Mensenrechtentulp 2017 toegekend aan de Mexicaanse mensenrechtenverdedigster Graciela Pérez Rodríguez

Datum : 15/12/2017
Land : Mexico

Mensenrechtentulp 2017 toegekend aan de Mexicaanse mensenrechtenverdedigster Graciela Pérez Rodríguez

De Mensenrechtentulp 2017 is toegekend aan de Mexicaanse mensenrechtenverdedigster Graciela Pérez Rodríguez. Minister Zijlstra van Buitenlandse Zaken reikte de prijs op 8 december in Den Haag aan haar uit. De Mensenrechtentulp is een jaarlijkse prijs van de Nederlandse regering voor mensenrechtenverdedigers die zich op innovatieve wijze inzetten voor mensenrechten. Aan de prijs is een bronzen beeld en een bedrag van 100.000 euro verbonden om het mensenrechtenwerk van de winnaar uit te breiden.

Graciela Pérez komt op voor de rechten van familieleden van verdwenen personen in Mexico. Via haar werk probeert ze de terughoudendheid van mensen in deze zaken te doorbreken. Ze heeft zelf een dochter, broer en drie neven die verdwenen zijn en heeft zich als leek verdiept in forensische wetenschap. Tevens is ze medeoprichter van het Ciencia Ciudadana Forense (Burger Forensisch Centrum) in de noordoostelijke stad Tamaulipas. Dit nationaal collectief van familieleden van vermiste personen in Mexico heeft zich ingezet voor het Mexicaanse Nationaal Register Verdwenen Personen en een DNA-databank door en voor burgers opgezet, die het identificatieproces van gevonden slachtoffers ook in een later stadium mogelijk maakt.

Minister Zijlstra: “Ondanks de moeilijke omstandigheden waarin Graciela werkt, zet ze zich onverminderd in voor de zoektocht naar verdwenen personen in Mexico. Mensenrechtenverdedigers zoals Graciela zijn onmisbaar in de strijd voor een betere wereld. Alleen met druk van binnenuit is echte verandering mogelijk.” Verdwijningen zijn een groot probleem in Mexico. Zo zijn er sinds begin dit jaar tot aan augustus al ruim 2.400 personen als vermist gerapporteerd. Het Mexicaanse congres heeft half oktober een nieuwe wet tegen verdwijningen aangenomen, die onder meer voorziet in hogere gevangenisstraffen en een commissie om verdwenen personen te vinden. De Nederlandse regering ziet deze wet als een belangrijke stap voor het oplossen van het probleem.

Mensenrechtenorganisaties vragen al zeker tien jaar lang aandacht voor de inmiddels zo’n 30.000 mensen die in Mexico verdwenen zijn. Bovendien zijn er aanhoudende berichten over betrokkenheid van overheidsdienaren bij leger en politie bij deze gedwongen verdwijningen.

Bron : www.mensenrechtentulp.nl
Bookmark and Share


Terug