Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Mercosur conflict nog springlevend

Datum : 18/10/2012

Mercosur conflict nog springlevend

De regering van Venezuela heeft besloten om de achterblijvende Paraguyaanse diplomaten het land uit te zetten. Hoofd van de Paraguyaanse gezanten, Victor Casartelli, zegt dat hij en drie collega’s in Caracas door het Venezolaanse Ministerie van Buitenlandse Zaken werden verzocht het land binnen drie dagen te verlaten. Volgens Casartelli namen de Venezolaanse autoriteiten de drastische beslissing om hen uit te zetten omdat de regering van President Federico Franco geen initiatief toonde om hen terug naar Paraguay te halen nadat de relatie tussen de twee landen sinds juni ernstig verslechterd is. De uitzetting van Paraguyaanse diplomaten volgt op een bitter geschil tussen de landen dat in juni begon met de parlementaire afzetting van de toenmalige Paraguyaanse President Fernando Lugo, een bondgenoot van de Venezolaanse President Hugo Chávez.

Mercosur en Unasur besloten toen om Paraguay te schorsen van de twee organisaties tot de opkomende presidentiële verkiezing in april. Mercosur maakte gebruik van de situatie door Venezuela als volwaardig lid op te nemen, een zet die door het Paraguyaanse Congres herhaaldelijk werd geblokkeerd. In juli vorig jaar trokken beide regeringen hun ambassadeurs terug. Vorige week stemde het Paraguyaanse Congres tegen het Ushuaia Protocol dat de basis vormde voor de schorsing van het land van de Mercosur and Unasur. Het stemde ook tegen het lidmaatschap van Venezuela binnen de Mercosur. Toch bevestigden Paraguyaanse diplomaten deze week dat er enkele onderhandelingen gaande zijn tussen Unasur leden om de sancties op te heffen en Paraguay te laten herintreden. Zoals blijkt, steunen Chili en Colombia de schorsing van het land niet. 

Bron : MercoPress
Bookmark and Share


Terug