Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Economie & Ondernemen

Mercosur komt met nieuwe voorstellen voor handelsakkoord met EU

Datum : 22/02/2013

Mercosur komt met nieuwe voorstellen voor handelsakkoord met EU

De Mercosur begint in maart technische besprekingen over een nieuw voorstel voor een akkoord over handel en samenwerking met de Europese Unie. Dit verklaarden de Argentijnse minister van Buitenlandse zaken Hector Timerman en zijn Braziliaanse collega Antonio Patriota, na bilateraal overleg in Buenos Aires.

De technische besprekingen vinden plaats in Montevideo, Uruguay, en hebben als doel om voor het einde van dit jaar een “verbeterd voorstel” te doen aan de Europese Unie (EU) om de vastgelopen onderhandelingen vlot te trekken. “Natuurlijk moet een akkoord voordelig zijn voor onze regio”, zei Patriota. Hij noemde als belangrijkste obstakel van de onderhandelingen de weerstand van Europese landen tegen de openstelling van hun markten voor Zuid-Amerikaanse landbouwproducten. De eerste bespreking start in maart, maar zullen pas echt voortgang vinden in april, na de presidentsverkiezingen in Paraguaya. Dit land is sinds juni vorig jaar uit de Mercosur gezet, omdat toen president Fernando Lugo werd afgezet.

Onderhandelingen tussen de EU en Mercosur kwamen eerder deze maand kort aan de orde tijdens de top van Latijns-Amerikaanse en Caribische landen in Santiago, Chili. De Argentijnse president Cristina Fernández sprak met haar Braziliaanse collega Dilma Rousseff en zei te verwachten nieuwe voorstellen aan de EU nader uit te werken. Maar ze onderstreepte dat onderhandelingen “niet gebaseerd kunnen zijn op wat er in 2004 gebeurde”, want “in deze nieuwe wereld zijn er niHector Timerman, Antonio Patriota.euwe spelers en nieuwe voorwaarden voor handel.”

Patriota liet tijdens die top ook weten dat hij het lidmaatschap van Suriname van de Mercosur ondersteunde. Dit na een ontmoeting met de minister van Buitenlandse Zaken van Suriname Winston Lackin. De landen sloten een akkoord over technische hulp en samenwerking op het gebied van landbouw. “We zijn geïnteresseerd om als geassocieerd lid toe te treden tot Mercosur”, zei Lackin. Later zullen we bekijken welke voordelen een volledig lidmaatschap ons oplevert.”
Mercosur heeft nu vijf volwaardige leden: Argentinië, Brazilië, Uruguay, Venezuela en Paraguay dat tijdelijk is geschorst. Daarnaast zijn er geassocieerde leden: Chili, Colombia en  Ecuador. Bolivia vroeg tijdens de top in Santiago om een volwaardig lidmaatschap.

Foto: links Hector Timerman en rechts Antonio Patriota.

 

 

Bron : Mercopress
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug