Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Mercosur kondigt lidmaatschap Venezuela aan

Datum : 01/07/2012
Land : Argentinië

 Mercosur kondigt lidmaatschap Venezuela aan

Argentinië,  Brazilië en Uruguay hebben officieel de tijdelijke schorsing van Paraguay uit de Mercosur bekendgemaakt en tegelijk aangekondigd dat Venezuela op 31 juli tijdens de bijeenkomst in Rio de Janeiro wordt toegelaten als volwaardig lid. 

De presidenten Fernández , Rousseff en Mujica bevestigden tijdens hun tweejaarlijkse topontmoeting van Mercosur dat er geen economische maatregelen worden genomen tegen de nieuwe Paraguyaanse regering van president Federico Franco, die Lugo vervangt die door het Paraguyaanse congres is afgezet.
 
De toelating van Venezuela is sinds het eerste verzoek in 2006 tegengehouden door hetzelfde Paraguyaanse congres, dat recent president Lugo heeft afgezet. De conservatieve senaat meldde steeds dat Venezuela onder president Chávez geen lid kon worden: “Als hij uit beeld is, verandert de sittuatie. Chávez gelooft niet in democratie, vervolgt politieke tegenstanders en steunt subversieve bewegingen.”
 
In de conclusies van de ‘beperkte’ Mercosurtop in het Argentijnse Medoza – Paraguay is als lid geschorst tot nieuwe verkiezingen in dat land op 23 april volgend jaar– stelde Férnandez voor dat de Unasur, de Unie van Zuid-Amerikaanse Naties, een speciaal comité zou instellen om het proces in Paraguay te volgen.  “Volgens het protocol van de Mercosur, is volledige democratie een voorwaarde voor het lidmaatschap”, benadrukte Fernández. Het voorzitterschap van de Mercosur werd voor de komende zes maanden overgedragen aan de Braziliaanse president Rousseff.

Ook andere staatshoofden waren in Mendoza aanwezig om de situatie in Paraguay te besprken: Correa van Ecuador, Morales van Bolivia, Humala van Peru, Piñera van Chili en minister Maduro van Venezuela, die president Chávez verving.
 
“Leden van Unasur  hebben niet per se over alles eenzelfde mening, maar het positieve is dat alle presidenten situaties die de democratie tenietdoen verwerpen”, zei Fernández. Ze beloofde dat Mercosur en Unasur de wil van het Paraguyaanse volk zzou eerbiedigen, ongeacht de uitkomst van de verkiezingen in 2013.
 
Bron : Mercopress, Santiago Times
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug