Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Economie & Ondernemen

Mercosur schorst lidmaatschap Venezuela

Datum : 06/08/2017
Land : Venezuela

Mercosur schorst lidmaatschap Venezuela

Het Zuid-Amerikaanse economische samenwerkingsverband Mercosur heeft Venezuela zaterdag als lid geschorst. Aanleiding hiervoor is de omstreden verkiezing voor de 'grondwetgevende vergadering' vorige week.

De organisatie kan leden schorsen met een beroep op de democratieclausule in het verdrag. In een verklaring laat Mercosur weten dat Venezuela aan een aantal voorwaarden moet voldoen voordat het weer actief kan worden binnen het handelsblok. President Nicolás Maduro moet onder meer de democratie herstellen, politieke gevangenen vrijlaten en de omstreden 'grondwetgevende vergadering' ontmantelen.

Maduro heeft afgelopen zondag een 'grondwetgevende vergadering' uit zijn aanhang laten kiezen om de spelregels in het land te veranderen. De oppositie boycotte de stembusgang. Maduro wil volgens de oppositie van het parlement en tegenstanders af. De 'grondwetgevende vergadering' heeft zaterdag openbaar aanklager Luisa Ortega Díaz uit haar ambt gezet. Ortega staat bekend als een tegenstander van de president.

Eerder deze week kondigde de openbaar aanklager een onderzoek aan naar de omstreden verkiezing van de 'grondwetgevende vergadering'. De Venezolaanse oppositie boycotte de verkiezing, omdat het orgaan uit aanhangers van Maduro bestaat en wordt gezien als een poging het gekozen parlement te ondermijnen.

Bron : ANP, NU.nl
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug