Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Mercosur van Patagonië tot Cariben

Datum : 12/07/2012
Land : Venezuela

Mercosur van Patagonië tot Cariben

De Braziliaanse Minister van Buitenlandse Zaken, Antonio Patriota, heeft wederom zijn steun voor de toegang van Venezuela als volwaardig lid van Mercosur geuit. Tegelijkertijd heeft hij de opschorting van Paraguay omschreven als een duidelijke boodschap voor alle mogelijke “antidemocratische avonturen”.

Patriota hield in de Senaatscommissie voor Buitenlandse Zaken een krachtig pleidooi tegen wetgevers die de schorsing van Paraguay en de omarming van Venezuela als volledig lid van Mercosur hadden bekritiseerd. De Minister zei dat beide beslissingen werden genomen naar aanleiding van een akkoord dat de presidenten van de drie landen (Argentinië, Uruguay en Brazilië) tijdens de recente top van Mercosur in Mendoza, Argentinië, hadden ondertekend. Hierin werd bevestigd dat Paraguay alleen zal terugkeren om deel te nemen in het blok als het terugkeert naar een volledige democratische orde.

De integratie van Venezuela als volwaardig lid van Mercosur zal worden geformaliseerd tijdens een speciale vergadering op 31 juli in Rio de Janeiro, waarbij de Argentijnse pesident Cristina Fernández, de Braziliaanse president Dilma Rousseff, de Uruguayaanse president Jose Mujica en de Venezolaanse pesident Hugo Chávez aanwezig zullen zijn. 
 

Hoewel Paraguay na de afzetting van president Fernando Lugo is geschorst binnen Unasur en Mercosur verband, voert de Verenigde Staten de druk op om de schorsing van Paraguay, na het afzetten van  Lugo, binnen de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS) op te heffen.

 

Bron : Mercopres
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug