Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

'Mercosur ziet een gespannen toekomst tegemoet'

Datum : 03/12/2019
Land : Uruguay

'Mercosur ziet een gespannen toekomst tegemoet'

Mercosur ziet een gespannen toekomst tegemoet, zei Luis Lacalle Pou, de net gekozen president van Uruguay afgelopen maandag. Hij verwees naar een diplomatieke spalt tussen de regionale zwaargewicht economieën Brazilië en Argentinië. De rechtse leider van Brazilië Jair Bolsonaro en de inkomende leider van Argentinië, de links-peronistische Alberto Fernández, zijn openlijk aan het sparren.

De Braziliaan noemde Fernández een 'rode bandiet' en zei dat kiezers een fout hadden gemaakt door hem te kiezen. Alberto Fernández steunde ex-president Lula da Silva, die geconfronteerd wordt met verschillende aanklachten wegens corruptie. Lula werd onlangs vrijgelaten omdat hij nog in hoger beroep wacht en die tijd in vrijheid mag doorbrengen. Fernández, hoogleraar in het strafrecht, zei dat Lula de hele tijd ten onrechte gevangen zat en noemde hem een "politieke gevangene".

Beide leiders hebben de laatste tijd echter hun toon gematigd, omdat ze erkennen dat bilaterale handel essentieel is voor de twee landen en op terreinen zoals de auto-industrie zijn ze nauw geïntegreerd. Niettemin vervroegde Bolsonaro de topontmoeting, zodat hij Fernández niet hoeft te ontvangen, die zijn ambtstermijn begint op 10 december.

"De spanningen zijn duidelijk", zei Luis Lacalle Pou na een ontmoeting met de vertrekkende Uruguayaanse leider Tabaré Vázquez. Hij voegde eraan toe dat hij hoopte dat 'pragmatisme zou prevaleren boven ideologie'.

Als de relatie tussen de twee grootste economieën van Zuid-Amerika hapert, kan dit bijdragen aan de onrust op de wereldhandel als gevolg van de spanning tussen de Verenigde Staten en China. Beleggers volgen Washington en Beijing op signalen over handel. De dollar en de wereldwijde aandelenmarkten trokken zich maandag terug nadat de Amerikaanse president Donald Trump zei dat hij de tarieven voor sommige importen uit Brazilië en Argentinië zou herstellen.

Lacalle Pou, leider van de conservatieve Nationale Partij, begint zijn ambtstermijn op 1 maart. Daarmee komt een einde aan vijftien opeenvolgende jaren van centrumlinkse regering. Hij claimde vorige week de overwinning op regerend coalitiekandidaat Daniel Martínez na een tweede ronde op 24 november.
In de eerste ronde eind oktober kreeg de heersende coalitie, Breed Front, bijna 40% van de uitgebrachte stemmen en Lacalle Pou 29%. Hoe dan ook, de conservatieve kandidaat slaagde erin om een "veelkleurige coalitie" van vijf partijen samen te brengen die in totaal 53% van de stemmen vertegenwoordigde, en een duidelijke meerderheid in het volgende parlement heeft.

Lacalle Pou kondigde ook aan dat Uruguay zich terugtrekt uit het Montevideo-mechanisme, een initiatief van  Mexico en een groep Caribische landen gericht op het bemiddelen van het conflict in Venezuela, dat eerder dit jaar werd ingesteld. Maar de gekozen president zei ook dat Uruguay niet noodzakelijkerwijs lid zal worden van de Lima-groep, die conservatieve landen in de regio samenbrengt en het regime van president Nicolás Maduro openlijk catalogiseert als een dictatuur.

President Vázquez heeft Lacalle uitgenodigd om met hem mee te gaan naar de Mercosur-top op donderdag in Bentos Goncalves, Zuid-Brazilië. Het zal de laatste dergelijke top zijn voor Vázquez en zijn Argentijnse tegenhanger Mauricio Macri.

Bron : Mercopress
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug