Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Economie & Ondernemen

Mercosur-top begint

Datum : 07/12/2012

Mercosur-top begint

Vrijdag 7 december is de halfjaarlijkse Mercosur-top begonnen. Mercosur is een gemeenschappelijke markt tussen verschillende Zuid-Amerikaanse landen.

Momenteel zijn Brazilië, Argentinië, Uruguay en (sinds juli 2012) Venezuela lid. Paraguay is geschorst vanwege de coup tegen president Lugo eerder dit jaar. Chili, Colombia, Peru, Bolivia en Ecuador zijn geassocieerde leden. Die laatste twee hebben een officiële uitnodiging gekregen om lid te worden van Mercosur en dit zal onder andere bij deze top besproken worden. Ook Guyana en Suriname proberen verder te komen in het proces van toetreding als geassocieerde leden. Naast de president van Paraguay is ook de president van Venezuela, Hugo Chávez, afwezig. Hij bevindt zich momenteel op Cuba voor een medische behandeling. Vice-president Nicolás Maduro vervangt hem.

Bij deze top wordt het tijdelijke voorzitterschap van Brazilië aan Uruguay overgedragen.
Venezuela wordt ditmaal ook volledig in de groep geïntegreerd door de aanneming van een gemeenschappelijk buitentarief. Deze gebeurtenissen tonen aan dat Mercosur langzaam meer richting opgaat van een economische versie van Unasur; meer gericht op de versterking van de banden met Azië. Als reactie op de crisis toont de regio meer integratie.


Foto: Presidenten van Bolivia & Ecuador


 

Bron : La Nación (Argentinië)
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug