Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Merkel wil overeenkomst EU-Mercosur versnellen

Datum : 21/08/2015
Land : Brazilië

Merkel wil overeenkomst EU-Mercosur versnellen

De Duitse bondskanselier Angela Merkel heeft donderdag na een bijeenkomst met de Braziliaanse president Dilma Rousseff tegen de pers gezegd dat beide landen dichterbij een handelsovereenkomst tussen de Mercosur en de Europese Unie zijn gekomen. Merkel bevestigde haar intentie om onderhandelingen bij de Europese Unie hierover te willen versnellen. Verwacht wordt dat er eind dit jaar voorstellen van beide regionale blokken besproken worden.

De bondskanselier benadrukte de leidersrol van Brazilië in het Zuid-Amerikaanse blok, maar ook het groeiende belang van het land op het wereldtoneel. Er was onder andere aandacht voor de uitdagingen in de Braziliaanse buitenlandse politiek, het behouden van vrede en het leiderschap in het debat over privacy op het internet. Volgens Merkel heeft de Braziliaanse vooruitgang veel te maken met de economische en sociale ontwikkeling van de laatste jaren. 

Er zijn belangrijke overeenkomsten gesloten tussen Brazilië en Duitsland op het gebied van milieubehoud en –wetgeving. Met het oog op de komende Klimaatconferentie van de Verenigde Naties, die eind dit jaar in Parijs wordt gehouden, heeft Merkel aangekondigd dat beide landen, die een rijke geschiedenis van samenwerking op dit gebied hebben, een ambitieuze agenda zullen presenteren. Volgens de bondskanselier heeft Brazilië grote stappen gezet in de bescherming van het milieu. Ze noemde hierbij expliciet de doelstelling om tot 2030 de ontbossing sterk te verminderen.

In het geval van Duitsland benadrukte Merkel het in het leven roepen van een nieuwe fonds van 500 miljoen euro dat geïnvesteerd wordt in milieubescherming en verstedelijking. Ook de doelstelling om de Duitse industrie te ontkolen werd genoemd.

Een volgende bijeenkomst tussen beide landen zal over twee jaar in Duitsland plaatsvinden. 


 

Bron : Jornal do Brasil
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug