Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Meten met twee maten - abortus in Mexico is (il)legaal

Datum : 10/03/2017
Land : Mexico

Meten met twee maten - abortus in Mexico is (il)legaal

Daniela, Rosa en Elena kennen elkaar niet maar hebben veel gemeenschappelijk: ze moesten ver van huis om een abortus te ondergaan. Sinds tien jaar is abortus legaal in Mexico-Stad tot de 12e week van de zwangerschap, daarbuiten is het nog steeds een misdrijf. 

Daniela zat zes uur in de bus op weg naar een abortuskliniek in de hoofdstad. Helaas kon zij niet in aanmerking komen voor de abortuspil en was de uiteindelijke zuigcurettage in haar geval uitzonderlijk pijnlijk. Maar een abortus in haar thuisstaat zou tot gevangenisstraf geleid hebben.

Abortus is in Mexico slechts legaal na een verkrachting, maar de wetgeving verschilt per deelstaat. Vaak is een actieve zwangerschapsbeëindiging ook wettelijk mogelijk als het leven van de moeder in gevaar is of als het ongeboren kind ernstig misvormd is. Elena was echter ‘gewoon’ ongewenst zwanger geraakt. “Ik wilde werken als biologe, iets van mijn leven maken”, licht ze haar beslissing toe. Rosa voegt toe: “Een vrouw moet kunnen kiezen en het zou goed zijn als de deelstaten ons onze eigen keuzes lieten maken.” In haar geval verdiende ze niet genoeg om voor een kind te kunnen zorgen.

Zoals zij zijn er de afgelopen tien jaar 174.113 vrouwen geweest die bewust een einde gemaakt hebben aan hun zwangerschappen in ziekenhuizen en gezondheidscentra in de hoofdstad. De eerste jaren nadat abortus er toegestaan was, was er jaarlijks een stijging te zien in het aantal afgebroken zwangerschappen, maar vanaf 2012 stabiliseerde het cijfer zich. Abortus is gratis in overheidsinstellingen in Mexico-Stad maar de prijs kan oplopen tot een kleine 400 euro in privéklinieken. In geval van nood kan er een beroep gedaan worden op financiële ondersteuning door pro-abortus organisaties.

Desondanks vinden de drie vrouwen dat er meer aandacht besteed zou moeten worden aan psychologische ondersteuning. Toch is wellicht het grootste onrecht dat toegang tot veilige abortus in Mexico afhankelijk is van je woonplaats – of van willekeur. Regina Tamés, directrice van de pro-keus organisatie GIRE, weet dat het ministerie van Gezondheid in het noordelijke Sonora soms de reiskosten naar Mexico-Stad vergoedt, terwijl andere vrouwen uit dezelfde deelstaat hun zwangerschap zelfs na verkracht te zijn niet mochten laten afbreken. 

Maar ook in Mexico-Stad is niet iedereen dezelfde mening toegedaan. Rosa herinnert zich dat ze eerst langs groepen demonstrerende anti-abortusactivisten moest voor ze de ingang van de kliniek kon bereiken. En buiten de hoofdstad hebben inmiddels 17 van de 32 deelstaten het recht op leven vanaf de conceptie in hun grondwetten opgenomen.

 

Bron : El País
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug