Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Mexicaans congres keurt 1e budget AMLO goed

Datum : 27/12/2018
Land : Mexico

Mexicaans congres keurt 1e budget AMLO goed

Het Mexicaanse Huis van Afgevaardigden heeft een week voor de wettelijke deadline groen licht gegeven aan het wetsvoorstel dat fondsen verplaatst van autonome organen naar gevoelige gebieden zoals landbouw, milieu en openbare universiteiten.

De steun van president Andrés Manuel López Obrador (AMLO) kwam van zijn eigen linkse Morena-partij en zijn ultraconservatieve PES-bondgenoten evenals de linkse PT en de Groene Partij voor een totaal van 311 stemmen tegen 154 van de oppositionele PAN, PRI, PRD en Movimiento Ciudadano. Het totale Mexicaanse budget zal 5,8 biljoen pesos bedragen (ongeveer 1,2 miljard dollar).

Het behelst een daling van de items die oorspronkelijk waren begroot voor autonome organisaties, zoals de verkiezingsbeambte en het transparantiebureau van Mexico, om meer geld toe te wijzen aan het secretariaat van Landbouw, Vee, Plattelandsontwikkeling, Visserij en Voedsel - 8.000 miljoen pesos meer, 400 miljoen dollar. Ook openbare universiteiten krijgen meer, zoals de UNAM die in voorgaande jaren aanzienlijk minder middelen had gekregen, evenals andere culturele zaken. Het agentschap voor Milieu en Natuurlijke Hulpbronnen ontvangt 4.500 miljoen peso (ongeveer 225 miljoen US dollar) boven het oorspronkelijk opgestelde bedrag.

Onder de meest getroffen door de verplaatsing van fondsen zijn de rechterlijke macht, met een vermindering van ongeveer 1.700 miljoen pesos, het Inegi Statistisch Bureau en het Nationale Electorale Instituut (INE). In totaal zullen 23.800 miljoen peso's ergens anders heen gaan dan hun oorspronkelijk bedoelde ontvangers.

Bron : Mercopress
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug