Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Mexicaans, inheems en wie weet presidente

Datum : 19/01/2018
Land : Mexico

Mexicaans, inheems en wie weet presidente

Op 1 juli 2018 kiest Mexico een nieuwe president. Een bijzondere kandidaat is María de Jesús Patricio Martínez, beter bekend als Marichuy.

Marichuy werd geboren in 1963 in een Nahua-gemeenschap in de deelstaat Jalisco. Na de middelbare school afgemaakt te hebben, studeerde ze traditionele geneeskunst en richtte in 1992 de Calli Tecolhuacateca Tochan kliniek op.  

Alom gerespecteerd, ook nadat ze vanaf 1994 deel ging uit maken van de inheemse Zapatista beweging, was ze een van de initiatiefnemers van het Nationale Inheemse Congres (CNI). Met steun van de Zapatistas werd de partijloze Marichuy in mei 2017 door het CNI gekozen tot kandidaat voor de presidentsverkiezingen van juli aanstaande.

Haar belangrijkste politieke idee is om een regering te vormen via een consejo ciudadano, een volksraad. Op deze manier wil ze de politieke inrichting van het land drastisch veranderen en zich richten op de verwezenlijking van de belangrijkste eis van de inheemse bevolking: landrechten.

Om dat te realiseren “moeten we ons van onderop organiseren, moet het volk zich machtig voelen en moet de regering naar het volk luisteren.” Daarbij streeft ze meer autonomie na voor elke regio, elke wijk of gemeenschap, zoals ze eerder deze week uitlegde in een interview met Notimex.

Hoewel er in Mexico 46 inheemse volkeren leven van in totaal meer dan 25 miljoen personen, worden deze mensen niet of nauwelijks gehoord in het land en nemen zij nauwelijks deel aan het openbaar leven. Ondertussen worden zij en hun manier van leven wel bedreigd door grootschalige ontwikkelingsprojecten die bovendien grote schade zullen toebrengen aan het milieu waar deze volken afhankelijk van zijn. Naar eigen zeggen is ze antikapitalistisch.

Toch zijn Marichuy en de CNI niet uit op politieke macht, maar naar een eigen organisatievorm. Als de leiders niet opkomen voor het volk dat zij vertegenwoordigen, heeft datzelfde volk het recht deze mensen af te zetten. “Het zal niet makkelijk zijn voor het land maar waarom kunnen we niet eens aan een andere organisatievorm gaan denken? Als iets niet functioneert moet de volksraad bekijken hoe het beter kan”, aldus de presidentskandidate.

Op haar verkiezingstournee besteedt Marichuy veel tijd aan het opzetten van een organisatievorm die ook na de verkiezingen intact blijft en die een beter leven kan realiseren voor het gemarginaliseerde deel van de Mexicaanse bevolking.

N.B. Zaterdag 20 januari vindt er een videoconferentie plaats met Marichuy op het ISS, Den Haag, om 19.30 uur. Voor meer info:  http://www.lachispa.eu/tips/videoconferentie-met-mexicaanse-presidentskandidate-marichuy/        

 

 

Bron : www.excelsior.com.mx
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug