Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Onderzoek & Wetenschap

Mexicaans Maya-graf na 1500 jaar bekeken

Datum : 27/06/2011
Land : Mexico

Mexicaans Maya-graf na 1500 jaar bekeken

Archeologen hebben dankzij een nieuwe techniek de binnenkant van een waarschijnlijk 1500 jaar oud Maya-graf bekeken. Met behulp van een minuscule, op afstand bestuurbare camera hebben de onderzoekers opnames gemaakt in een grafkamer in Palenque, Zuid-Oost Mexico. Volgens de onderzoekers leveren de beelden een schat aan nieuwe gegevens op over de Maya-beschaving.

Archeologen ontdekten de tombe in Palenque al in 1999 maar uit angst voor instortingsgevaar werd het onderzoek uitgesteld. Volgens het Nationaal Instituut voor Archeologie en Geschiedenis werd dat gevaar omzeild door een camera ter grootte van een luciferdoosje door een schacht te laten zakken. Eenmaal binnenin onthulde de camera negen geschilderde, zwarte figuren tegen een rode achtergrond. In tegenstelling tot andere tombes in Palenque bevat de onderzochte ruimte geen sarcofaag.

Experts dateren de tombe  tussen 431 tot 550 na Christus. Mogelijk gaat het om een praalgraf van de eerste heerser van Palenque: K'uk Balam I. Andere experts suggereren dat de tombe het graf is van de eerste vrouwelijke Mayaheerser.  

Bron : El País/BBC
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug