Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Mexicaanse amateurjournalistiek leidt tot twee doden.

Datum : 16/09/2011
Land : Mexico

 "Dit zal gebeuren met iedereen die grappige dingetjes op internet plaatst. Kijk maar uit, want ik zal jullie krijgen. Hoogachtend: Z". Zo luidt het begeleidend briefje, ondertekend door Los Zetas, dat is achtergelaten bij het plaats delict van een dubbele moord in Nuevo Laredo.

Los Zetas is een van de beruchtste Mexicaanse drugskartels. ‘Internetklikspanen’, waartoe deze twee nog ongeïdentificeerde personen behoorden, waagden hun leven voor het gewin van de journalistiek. De Mexicaanse journalistiek past, uit angst voor represailles van de drugskartels, op grote schaal zelfcensuur toe. Dit leidt tot steeds meer vormen van ‘Community Policing’, waaronder het anoniem posten van informatie over drugkartels.

Amateuristische journalistieke blogs  publiceren zeer gedetailleerde foto’s van de moordlocatie en slachtoffers. Zelfs de anonimiteit van deze blogs blijkt moord niet te voorkomen.

Bron : NOS
Bookmark and Share


Terug