Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Mexicaanse armoede geconcentreerd

Datum : 08/12/2017
Land : Mexico

Mexicaanse armoede geconcentreerd

Mexico telt ongeveer 2.500 gemeentes. In 190 daarvan leeft 95 procent of meer van de bevolking in armoede, volgens de Nationale Raad voor de Evaluatie van het Ontwikkelingsbeleid (CONEVAL). Santos Reyes Yucaná (foto) is officieel de armste gemeente van het land. Niet minder dan 99,9 procent van de inwoners van de gemeente kan als ‘arm’ gekarakteriseerd worden.

Dit zijn slechts enkele van de conclusies van de Gemeentelijke Armoede Atlas die op 7 december gepresenteerd werd door CONEVAL. Het grootste deel van de armste gemeentes in het land is geconcentreerd in de staten Chiapas, Oaxaca, Puebla en Veracruz.

Daarentegen wonen in de meer centraal gelegen deelstaten de grootste aantallen armen. Van de 15 gemeentes met absoluut de hoogste armoedecijfers bevinden er zich vijf in de staat Mexico. Ecatepec, ten noorden van Mexico-Stad, telt 90.000 armen en de oostelijke voorstad Chimalhuacán 72.000. Ook de hoofdstad van deze relatief rijke staat, Toluca, telt nog steeds 55.000 inwoners die CONEVAL als arm rekent.

Volgens de Raad bevindt iemand zich in een situatie van armoede als hij of zij een sociale behoefte heef, op drie of meer van de volgende gebieden: toegang tot onderwijs, gezondheidszorg, sociale zekerheid, levensomstandigheden of voedsel, en de inkomsten niet voldoende zijn om in de basisvoorzieningen te voorzien.

Desondanks ziet CONEVAL vooruitgang vergeleken met het eerste onderzoek naar gemeentelijke armoede in 2010: in 28 procent van de gemeentes (699) is er belangrijke vooruitgang geboekt op het gebied van armoedebestrijding, terwijl in 422 gemeentes de armoede juist toenam met vijf procent of meer.

De gemeentes met de minste armoede bevinden zich in het noorden van Mexico. In Huépac, Sonora, leeft 2,7 procent in behoeftige omstandigheden. Aan de andere kant van het spectrum, het aantal mensen dat in extreme armoede leeft is het hoogst in Acapulco, Guerrero: niet minder dan 93.513 inwoners van deze bekende badplaats valt in die categorie – maar dat zijn er zo’n 15.000 minder dan in 2010.

Bron : La Reforma
Bookmark and Share


Terug