Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Mexicaanse bisschop en kampioen van de indianen overleden

Datum : 25/01/2011

Mexicaanse bisschop en kampioen van de indianen overleden

MEXICO - The Mexicaanse bisschop en verdediger van de rechten van indianen, Samuel Ruiz Garcia is op 86-jarige leeftijd overleden. Hij stierf in een ziekenhuis in Mexico-Stad aan complicaties van ademhalingsproblemen en diabetes.
Samuel Ruiz was van 1959 tot 1999 bisschop van San Cristóbal de las Casas in de zuidelijke staat Chiapas. Hij verwierf een grote faam als bemiddelaar in het conflict met de Zapatistarebellen. Ruiz is meerdere keren genomineerd voor de Nobelrpijs voor de Vrede.
President Felipe Calderón sprak van “een groot verlies” voor Mexico. “Samuel Ruiz werkte aan het bouwen van eerlijker, gelijker en waardiger Mexico zonder discriminatie, waar inheemse gemeenschappen een stem hebben en waar hun rechten door iedereen gerespecteerd worden”, zei Calderón in een officiële verklaring.
Bisschop Ruiz was een aanhanger van de bevrijdingstheologie die in de jaren zestig in Latijns Amerika een belangrijke rol speelde binnen de Rooms-Katholieke Kerk. Het inspireerde hem om een uitgesproken pleitbezorger te worden van de inheemse mayabevolking in Chiapas. Onder zijn volgelingen stond hij bekend als ‘de bisschop van de armen’ en als ‘Jtatic’, dat vader betekent in de mayataal Tzotzil.

Het conflict tussen de Zapatista’s, die opkomen voor de rechten van de inheemse mayabevolking, en de Mexicaanse regering leidde op 1 januari 1994 tot een kortstondige bezetting van San Cristóbal door het leger. Bisschop Ruiz was een voor beide partijen acceptabele bemiddelaar, maar in 1998 moest hij onder druk van de regering terugtreden. Hij zou te veel sympathie voor de Zapatista’s hebben.
Ruiz stond ook onder kritiek van de Kerk die vond dat hij onder te grote invloed stond van linkse politieke ideeën en te flexibel was ten aanzien van inheemse religieuze praktijken waarbij het katholicisme wordt vermengd met traditionele mayarituelen.
In 1989 richtte Ruiz in San Cristóbal de las Casas het mensenrechtencentrum Fray Bartolomé de las Casas op. Net als de stad is de organisatie genoemd naar een voorganger van Ruiz, die in de 16e eeuw de rechten van de indianen verdedigde tegenover de Spaanse kolonisator.
Het lichaam van Samuel Ruiz wordt vandaag overgebracht naar San Cristóbal, waar de bisschop zal worden opgebaard in de kathedraal.
(BBC)
 

Bookmark and Share


Terug