Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Mexicaanse boerenleider vermoord

Datum : 12/11/2013
Land : Mexico

Mexicaanse boerenleider vermoord

De Mexicaanse politie vond de doodgeschoten activist en zijn vrouw in hun huis in de zuidelijke staat Guerrero. Buren van Luis Olivares Enríquez en Ana Lilia Gatica belden de politie toen zij zondagmorgen schoten hoorden. De misdaad vond plaats in Coyuca de Benitez, vlakbij het vakantieoord Acapulco. 

Olivares, die de boerenorganisatie OPPCG leidde, had de gouverneur van Guerrero, Angel Aguirre, gevraagd om de elektriciteit versneld te repareren. Sinds orkaan Manuel eind september huis hield in Mexico moet de buurt Fuerte Emiliano Zapata het zonder elektriciteit doen. De moord op Olivares en zijn vrouw gebeurde acht dagen nadat een neef, Tellez, van de OPPCG baas was doodgeschoten in dezelfde buurt. De moordenaars van Tellez, een criminele groep die zich La Santa Muerte (Heilige Dood) noemt, lieten een boodschap met dreigementen voor Olivares na op plaats delict. Olivares had de regering om bescherming gevraagd, maar zonder resultaat. Al vijftien activisten zijn vermoord sinds Aguirre de gouverneur is van Guerrero. Geen een van die moorden heeft geleid tot een arrestatie.

Gangs voorkomen dat hulp bij de slachtoffers van orkaan Manuel terecht komt. Guerrero is de staat die het meest te verduren had tijdens de storm. Veel gebouwen en infrastructuur hebben schade geleden.

Bron : Latin American Herald Tribune
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug