Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Mexicaanse burgemeesters leven niet zeker in 2017

Datum : 02/01/2018
Land : Mexico

Mexicaanse burgemeesters leven niet zeker in 2017

Op donderdag 28 december werd Arturo Gómez Pérez, de burgemeester van Petatlán, doodgeschoten terwijl hij met zijn familie in een restaurant zat. De stad ligt in het zuidelijke Guerrero, een van de meest gewelddadige staten van Mexico. Gómez is de tweede burgemeester in twee jaar die vermoord werd in Guerrero. Vier voormalige burgemeesters werden in dezelfde periode ook om het leven gebracht.

Het is de negende moord op een burgemeester in Mexico in het jaar 2017, het hoogste cijfer in de afgelopen twintig jaar. Gedurende de presidentschap van de huidige president Enrique Peña Nieto, die sinds december 2012 aan de macht is, werden er 23 vermoord. Tijdens het mandaat van zijn voorganger, Felipe Calderón, waren dit er 32.

Durango, Michoacán, Oaxaca en Veracruz zijn de meest gevaarlijke staten voor gemeentelijke bestuurders. Velen worden bedreigd door drugsbendes, die bescherming van hen eisen. De ervaring leert dat naarmate de verkiezingsperiode nadert, het geweld toeneemt. Over zeven maanden zijn er in Mexico presidents- en parlementsverkiezingen.

Bron : El País
Bookmark and Share


Terug