Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Kunst & Cultuur

Mexicaanse commissie wil schoonheidswedstrijden verbieden

Datum : 05/07/2020
Land : Mexico

Mexicaanse commissie wil schoonheidswedstrijden verbieden

De commissie voor Gender Gelijkheid van het Mexicaanse parlement heeft zich in een virtuele bijeenkomst uitgesproken tegen schoonheidswedstrijden en andere culturele verschijnselen waarin vrouwelijke stereotypes worden uitgedragen. De commissie was fel over schoonheidswedstrijden, die ze als een "instrument" zien dat het vrouwelijk lichaam als object tentoonstelt. Ook ander symbolisch geweld tegen vrouwen werd genoemd. Het gaat hier om vormen van geweld die "bijna gewoon zijn geworden en machtsrelaties verbergen," aldus de commissie. Dit geweld is moeilijk uit te bannen omdat het zo moeilijk te herkennen en benoemen is.

Leden van de commissie geven aan dat dergelijk geweld te zien is in culturele representaties, de taal, kunst, theater, film, televisie en humor, vaak "zo subtiel dat het acceptabel gevonden wordt." Om deze reden willen ze elke soort wedstrijd gericht op stereotypes van schoonheid of het uiterlijk van vrouwen, meisjes of tieners aan banden leggen. De commissie vindt dat publiek geld niet voor dergelijke doeleinden gebruikt mag worden en wil daarom elke vorm van economische of institutionele overheidssteun voor schoonheidswedstrijden verbieden.

Schoonheidswedstrijden zijn sinds tientallen jaren erg populair in Mexico, maar worden ook fel bekritiseerd in het land omdat ze stereotypes van vrouwelijk schoon in stand zouden houden.

Bron : Latin American Herald Tribune
Bookmark and Share


Terug