Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Mexicaanse deelstaat verbiedt kinderhuwelijken

Datum : 03/11/2013
Land : Mexico

Mexicaanse deelstaat verbiedt kinderhuwelijken

In de Mexicaanse deelstaat Oaxaca heeft de regering een wetswijziging aangenomen die de leeftijd om te kunnen trouwen verhoogt. Door de wettelijke leeftijdsgrens voor een huwelijk te verhogen naar 18 jaar hoopt de regering een einde te maken aan het kinderhuwelijk in vooral inheemse gemeenschappen. In veel gevallen geldt het huwelijk daar als dekmantel voor gevallen van misbruik, exploitatie en mensenhandel. Dit zegt de initiatiefnemer van de wetswijziging, Flavio Sosa.

Voor de wijziging mochten jongens vanaf hun zestiende en meisjes vanaf hun veertiende jaar trouwen. In gemeentes waar ‘inheems’ recht geldt, ligt de leeftijd soms nog lager. “Trouwen op je twaalfde betekent niet dat je direct een gezin moet stichten met alle gezondheidsrisico’s van dien. Deze wet moet vooral een eind maken aan huwelijken tussen meisjes en volwassen mannen waar het huwelijk vaak dient als dekmantel voor ernstige vormen van misbruik en handel die de ontwikkeling en gezondheid van de meisjes schaden.”

Volgens cijfers van het Netwerk Kinderrechten (RDI) telt Mexico bijna 390.000 kinderen tussen twaalf en zeventien jaar die zijn gehuwd of samenwonen. Dit is 3 procent van alle minderjarigen in Mexico. Bijna 32.000 kinderen tussen de 12 en 14 jaar wonen samen of zijn gehuwd. 

 
 
Bron : Proceso
Bookmark and Share


Terug