Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Economie & Ondernemen

Mexicaanse drank tequila op Chinese markt

Datum : 14/03/2019
Land : Mexico

Mexicaanse drank tequila op Chinese markt

Na een lange en zware campagne, maakt Mexico's kenmerkende drank ‘tequila’ langzaam zijn entree in China, een markt die tot voor kort volledig werd gedomineerd door de nationale drank ‘baijiu’. Maar vandaag is tequila ook een van de meest populaire en gewilde alcoholische dranken in China.

“Het is een lang proces geweest. Je kunt China niet vergelijken met een ander land, omdat je hier niet alleen een product verzendt en er dan geen omkijken meer naar hebt. Je moet tijd blijven investeren. De jaren van hard werken werpen nu eindelijk hun vruchten af", aldus  Alba Aviles, de vertegenwoordiger van China van de Tequila Regulatory Council (CRT).

De cijfers getuigen van deze claim: vorig jaar werd 951.293 liter tequila geëxporteerd naar China, een cijfer dat het land niet tot de grootste importeurs van tequila maakt, maar dat wel op jaarbasis met 40 procent groeit. Uit de gegevens blijkt ook dat China een van de landen is waar de Mexicaanse drank een enorm groeipotentieel heeft, aldus Avila, die al tien jaar in Shanghai werkt, waar een van de vier wereldwijde kantoren van CRT is gevestigd.

De organisatie, die bestaat uit alle belanghebbenden in de sector - van boeren tot distributeurs en zelfs de Mexicaanse overheid - heeft tot doel de classificatie "oorsprongsbenaming" te promoten (sinds 2014 erkend in China) en ervoor te zorgen dat de tequila-producten die in het land worden verkocht, zijn gecertificeerd.

In de afgelopen jaren - vooral sinds China de toegestane methanollimieten in 2013 verlaagde en het mogelijk werd om tequila’s te exporteren die gemaakt zijn van 100 procent agave - was het een moeilijke taak om de drank helemaal opnieuw op de markt te brengen, wat is geprobeerd via gratis proeverijen en cursussen in restaurants. Deze campagnes zijn geïntroduceerd door CRT en importeurs die geïnteresseerd waren om deel te nemen aan een van 's werelds meest gewilde markten.

De verkoop is ook gegroeid voor distributeurs van andere soorten tequila, zoals de ‘nipsoort’,  die voedsel vergezelt, volgens David Muñoz Oliveros, een importeur van het merk Vitaespirits. “Zes jaar geleden kenden ze tequila, maar alleen de gemengde en goedkope variëteiten, niemand bekommerde zich om kwaliteits tequila; maar geleidelijk is Mexicaans eten populair geworden en zijn we daarmee gelijk gegroeid", vertelde Muñoz. Hij voegde eraan toe dat deze groei moet worden gezien in de context van de Chinezen die vaker naar het buitenland reizen en kennismaken met nieuwe producten, waardoor een vraag op de thuismarkt ontstaat.

Volgens Daniel G Taytslin, importeur voor de firma Gotham East, hangt de toekomstige groei van tequila grotendeels af van hoe toegewijd de Mexicaanse overheid is aan de promotie ervan. Hij vertelde dat tequila misschien geen grote drank in China wordt, maar een wereldwijde tequilagolf zal het land wel bereiken.

Bron : Latin American Herald Tribune
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug