Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Mexicaanse drugsbendeleden staan terecht voor moord op Amerikanen

Datum : 10/03/2011
Land : Mexico

Mexicaanse drugsbendeleden staan terecht voor moord op Amerikanen

Tien Mexicaanse bendeleden die zich aan beide kanten van de grens met de Verenigde Staten (VS) bezighouden met drugshandel, staan terecht voor de moord op een zwangere medewerkster van het Amerikaanse consulaat, haar man en de man van een andere medewerkster van het consulaat. De moorden vonden vorig jaar plaats in de Mexicaanse grensstad Ciudad Juárez.

Documenten wijzen uit dat er in totaal ruim 35 leden van de bende Barrio Azteca in het beklaagdenbankje komen te zitten, maar dat er tien specifiek terecht staan voor moord. De bende kan volgens openbaar aanklager Eric H. Holder Jr. gezien worden als een transnationale criminele organisatie met een militaire structuur, die zich bezighoudt met drugshandel en afpersing in de VS. Gezien het feit dat zeven van de tien moordverdachten in Mexico vastzitten, geeft volgens Holder Jr. goed aan dat de Mexicaanse en Amerikaanse justitie op ieder niveau steeds effectiever met elkaar samenwerken.

De geroemde samenwerking wordt momenteel verder getest in het gezamenlijke onderzoek dat Mexico en de VS doen naar de daders van de moord op de Amerikaanse federale agent, Jaime J. Zapata, vorige maand net buiten Mexico-Stad. Er wordt nu extra nadruk gelegd op de goede samenwerking op justitieel niveau, omdat er op andere gebieden juist kritische geluiden klinken. Het Amerikaanse Congres twijfelt bijvoorbeeld hardop over het Mexicaanse beleid om Amerikaanse federale agenten te verbieden wapens te dragen in Mexico. Ook zou de Mexicaanse president Calderón geïrriteerd hebben gereageerd op gelekte diplomatieke berichten van de Amerikanen over de incompetentie van Mexico om de kartels aan te pakken.

Hoewel Calderón recent een bezoek bracht aan president Obama, kon de Mexicaanse president het niet laten om het ‘inconsistente’ drugs- en wapenbeleid van de Amerikanen te bekritiseren tegenover de Amerikaanse ambassadeur Carlos Pascual.  De officiële Amerikaanse reactie luidt echter dat er met veel goede moed gewerkt wordt om de goede relatie tussen de twee landen in stand te houden.

Bron : The New York Times
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug