Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Mexicaanse fotojournalist dood gevonden

Datum : 03/08/2015
Land : Mexico

Mexicaanse fotojournalist dood gevonden

In Mexico-Stad is een fotojournalist samen met vier andere mensen dood gevonden in een appartement. Ruben Espinosa, die werkzaam was voor het tijdschrift voor onderzoeksjournalistiek Proceso, was recent naar Mexico-Stad verhuist vanuit de staat Veracruz, waar hij bedreigd en lastiggevallen zou zijn.

Espinosa werd gevonden in de wijk Narvate in Mexico-Stad, een dag nadat zijn familie het contact met hem was verloren. De andere slachtoffers waren vier vrouwen. Drie van hen woonden in het appartement waar de lichamen gevonden werden, de laatste was de huishoudelijk werkster. Aan het identificeren van de slachtoffers en de doodsoorzaak wordt nog gewerkt, maar het is bekend dat Espinosa twee keer geraakt is door een vuurwapen. 

Veracruz wordt beschouwd als een van de gevaarlijkste staten voor journalisten in Mexico. Journalisten zijn hier vaak het slachtoffer van geweld door drugskartels of andere criminele organisaties. Veel journalisten uit gevaarlijke staten zoeken hun heil in Mexico-Stad nadat ze bedreigd zijn. De overheid heeft daar een instantie opgezet om journalisten bescherming te bieden.

Volgens de organisatie voor vrijheid van meningsuiting Article 19 is Espinosa de eerste journalist die gedood is terwijl hij bescherming zocht in Mexico-Stad. Ook zei de organisatie dat zijn dood een nieuw niveau van geweld tegen journalisten in het land inluidt. Eerder dit jaar zei de Nationale Commissie voor Mensenrechten dat sinds 2010 97 journalisten gedood werden als gevolg van hun werk. 

Bron : BBC
Bookmark and Share


Terug