Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Mexicaanse hackers maken app om onafhankelijke kandidaten te helpen

Datum : 11/07/2017
Land : Mexico

Mexicaanse hackers maken app om onafhankelijke kandidaten te helpen

In Mexico zijn hackers en politiek activisten een samenwerking aangegaan om een app te ontwikkelen die onafhankelijke politieke kandidaten moet helpen genoeg handtekeningen te verzamelen om op het stembiljet te komen. "We zien het huidige model van politieke representatie als verouderd," aldus activist Gonzalo Ibarra. Moderne technologie kan hierin nieuwe mogelijkheden scheppen, zo vinden de initiatiefnemers van grassroots organisaties CambialapoliticaYa en Codeando Mexico

De app zal naar verwachting in september gelanceerd worden, op tijd voor de algemene verkiezingen in 2018. Verwacht wordt dat volgend jaar veel onafhankelijke kandidaten de strijd willen aangaan. Via de app kan iedereen handtekeningen verzamelen als steun voor hun onafhankelijke kandidaatschap, om referenda te organiseren, of voor burgerinitiatieven. 

Het Nationale Electorale Instituut had de initiatiefnemers verteld dat het graag meer over digitale mogelijkheden zou leren, maar dat het momenteel niet de middelen heeft om petities elektronisch te verwerken. De organisaties zagen hier een mogelijkheid, omdat papieren petities weinig efficient zijn. De nieuwe app moet politieke participatie makkelijker en goedkoper maken. Het doel, zo benadrukken de organisaties, is niet het huidige partijmodel vervangen, maar politieke concurrentie stimuleren en daarmee de huidige politieke organisaties verbeteren. "Onafhankelijke kandidaten zullen een frisse wind zijn in het huidige politieke klimaat," aldus Ibarra. 

De app zal gemaakt worden met open code, geheel in lijn met de idealen rondom transparantie van de Codeando Mexico. Ook moet de app verder gaan dan het wereldwijd bekende change.org, dat gebruikt kan worden voor online petities, omdat de focus zal liggen op daadwerkelijke initiatieve met directe politieke gevolgen. 

Bron : Latin American Herald Tribune
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug