Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Mexicaanse kinderen moeten werken door armoede

Datum : 02/05/2018
Land : Mexico

Mexicaanse kinderen moeten werken door armoede

Ongeveer 2,5 miljoen Mexicaanse kinderen tussen de vijf en zeventien jaar hebben geen andere keus dan te werken om hun gezin te ondersteunen. Dat is ongeveer een op tien kinderen uit deze leeftijdsgroep. “Ze zijn niet op school, het beïnvloedt hun gezondheid en ze hebben geen tijd om te spelen. Het is daarom belangrijk dat de staat beleid voert dat kinderarbeid ontmoedigt”, zegt Juan Martin Perez, directeur van het Netwerk voor de Rechten van het Kind in Mexico (REDIM).

Het probleem is volgens Perez direct te wijten aan armoede. Bijna 44 procent van de 128 miljoen Mexicanen leeft in armoede. 9,4 miljoen mensen leven in extreme armoede. Daar komt bij dat acht uit tien kindarbeiders uit inheemse  gemeenschappen komen, waar armoede wijdverbreid is.

Het grootste probleem zijn de arbeidsomstandigheden, voegt Perez toe. Veel minderjarigen werken voor hun gezin in kleine werkplaatsen of de landbouw. Dit doen ze vaak zonder verdiensten, maar wel onder toezicht van hun ouders. Wanneer ze voor anderen werken, beginnen de problemen, omdat werktijden niet gerespecteerd worden en degelijke arbeidsomstandigheden ontbreken.

Volgens de wet mogen kinderen in Mexico vanaf 15 jaar werken. Ook moeten kinderen tot 18 jaar naar school gaan. Bijna een miljoen van de werkende kinderen gaat echter niet naar school. Bijna alle kinderen doen werk dat zij wettelijk gezien niet mogen doen. Daarnaast doet meer dan de helft gevaarlijk werk.

Bron : Latin American Herald Tribune
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug