Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Mexicaanse media maken afspraken over berichtgeving drugsgeweld

Datum : 25/03/2011
Land : Mexico

Mexicaanse media maken afspraken over berichtgeving drugsgeweld

Verschillende grote mediagroepen in Mexico hebben gisteren een verdrag getekend waarin ze richtlijnen hebben opgesteld over de berichtgeving over drugsgerelateerd geweld.  Veertig groepen, die in totaal zo’n 700 mediakanalen bezitten, hebben getekend. In het verdrag staat onder andere dat de media de drugskartels niet zullen ophemelen of hun propaganda zullen publiceren. Een ander belangrijk deel van het verdrag is de bescherming van journalisten, van wie er twintig gedood zijn sinds 2006.

De groepen hebben afgesproken geweld in een context te plaatsen en niet sensationeel weer te geven. De georganiseerde misdaad is in Mexico sterk, waardoor media vaak gemanipuleerd worden door machtige drugskartels. In deze gevaarlijke situatie voor journalisten zullen de meewerkende organisaties in de toekomst samenwerken wanneer journalisten of instanties worden bedreigd. 

Felipe Calderón, president van Mexico, juicht het initiatief toe. In het verleden heeft hij de Mexicaanse media ervan beschuldigd het geweld van de kartels goed te praten en hen in een slachtoffer rol te plaatsen. Ook moedigt hij andere sectoren in de samenleving aan soortgelijke initiatieven te nemen. Ook het Internationale Comité voor Bescherming van Journalisten prijst het verdrag. Er zijn echter ook critici die het verdrag zien als een stap in de richting van censuur.

Bron : BBC
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug