Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Mexicaanse mensenrechtenactiviste vermist

Datum : 15/02/2019
Land : Mexico

Mexicaanse mensenrechtenactiviste vermist

Ondanks het recente aantreden van de nieuwe Mexicaanse regering onder president Andrés Manual López Obrador, zijn veel zaken in het land nog niet verbeterd. Zo worden sinds 12 februari de inheemse mensenrechtenactivisten Obtilia Eugenio Manuel en Hilario Cornelio Castro vermist.

Die dag waren ze op reis door de zuidelijke deelstaat Guerrero als onderdeel van hun werk voor de OPIM, de Organización del Pueblo Indígena Mepha'a (Organisatie van het Inheemse Mepha’a Volk). Kortgeleden was Obtilia Eugenio gekozen tot lid van de Inheemse Gemeenteraad van Ayutla de los Libres, een stad in Guerrero.

Vanwege hun inzet voor de mensenrechten van de Mepha’a worden Obtilia Eugenio en andere leden van de OPIM al sinds 2009 serieus bedreigd. Daarom heeft het Inter-Amerikaanse Hof voor de Mensenrechten de Mexicaanse autoriteiten opgedragen beschermende maatregelen voor Obtilia Eugenio te treffen. Die waren blijkbaar niet voldoende, want in de weken voorafgaand aan haar verdwijning vertelde ze aan collega’s dat ze opnieuw doodsbedreigingen ontvangen had.

Mensenrechtenorganisatie Amnesty International roept de autoriteiten op om zo spoedig mogelijk onderzoek te doen naar wat er met beide Mepha’a activisten gebeurd is op 12 februari. Het Openbaar Ministerie van Guerrero heeft inmiddels een beloning tot 2 miljoen pesos (ruim 90.000 euro) uitgeloofd voor tips over de verblijfplaats van Eugenio en Castro en onder meer Amnesty-Canada is een schrijfactie voor hen gestart.

Bron : Amnesty International
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug