Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Milieu & Natuur

Mexicaanse milieu-activiste vermoord

Datum : 08/06/2012
Land : Mexico

Mexicaanse milieu-activiste vermoord

 Gisteren werd bekend gemaakt dat op 31 mei de Mexicaanse milieu-activiste Fabiola Osorio Bernáldez vermoord is. Osorio voerde actie voor bescherming van mangrovebossen in het zuiden van Mexico. Ze werd doodgeschoten door een groep gewapende mannen in een auto. Ook de vrouw die bij haar was werd vermoord. 

Osorio was deel van de organisatie Guerreros Verdes, die protesteert tegen een staatsproject in de deelstaat Guerrero. Het project wil voorzieningen gaan bouwen zodat toeristen de mangrovebossen in het gebied kunnen bezoeken. Het project werd in oktober 2011 aangekondigd. Guerreros Verdes zorgde ervoor dat het landelijke orgaan voor milieubescherming het project verbood. Eind vorig jaar rapporteerde Osorio echter dat het bedrijf toch doorging met de werkzaamheden. 

De afgelopen maanden vonden in Guerrero al verschillende misdaden plaats tegen milieu-activisten. Op 19 april werd de milieu-activist Javier Torres Cruz vermoord en in december 2011 werden twee directeuren van een plaatselijke milieu-organisatie ontvoerd. Tot op de dag van vandaag zijn zij vermist. 

Het Nationale Centrum voor Sociale Communicatie (CENSOS), een organisatie die zich bezighoudt met het publiekelijk aan de kaak stellen van mensenrechtenschendingen, heeft afgelopen woensdag een lange verklaring afgelegd. Ze roepen de regering van de deelstaat Guerrero op de moordenaars van Osorio en de andere milieu-activisten op te sporen. 

Bron : El País
Bookmark and Share


Terug