Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Mexicaanse minister van Financiën presidentskandidaat voor PRI

Datum : 30/11/2017
Land : Mexico

Mexicaanse minister van Financiën presidentskandidaat voor PRI

Jose Antonio Meade, de Mexicaanse minister van Financiën, is afgetreden na zijn bekendmaking dat hij kandidaat wil staan bij de presidentsverkiezingen in juli 2018. Hij zal uitkomen voor de regerende PRI. José Antonio Gonzalez, de huidige baas van staatsbedrijf  Petroleos Mexicanos, zal Meade opvolgen als minister van Financiën.

Meade, een 48-jarige econoom met een doctoraat van Yale, was bezig aan zijn tweede termijn als minister van Financiën.  Daarvoor bekleedde hij ook ministersposten; zo was hij minster van Energie in het kabinet van president Felipe Calderón van de Nationale Actie Partij (PAN).

Meade is politiek onafhankelijk, maar hij kaan toch voor de PRI kandidaat staan. Afgelopen augustus veranderde de partij de regels om het mogelijk te maken dat ook niet partijleden kandidaat kunnen zijn. Dit wordt gezien als een manoeuvre om de kandidatuur van Meade te promoten. Kandidaten moeten zich voor 3 december registreren en op de partijconventie op 18 februari wordt de uiteindelijke kandidaat gekozen.

“Ik doe dit uit diepe overtuiging, mijn enige wens i mijn land te dienen”, zei Meade. Hij is niet betrokken bij de corruptieschandalen die de hogere echelons van de Mexicaanse regering treffen. Volgens sommigen is Meade daarom de beste optie voor de PRI.

De PRI, die het land - op twaalf jaar na -  al regeert sinds 1929, staat een moeilijk jaar te wachten. Er bestaat een groeiend ongenoegen met de regering en de politieke klasse als reactie op het toenemende geweld en een economie die er niet in slaagt de levensstandaard te verhogen. 

Bron : Mercopress, Latin American Herald Tribune
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug