Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Mexicaanse moeders straat op tegen verdwijningen

Datum : 11/05/2018
Land : Mexico

Mexicaanse moeders straat op tegen verdwijningen

Duizenden moeders uit Mexico en Midden-Amerika zijn op10 mei, Mexicaanse Moederdag, de straat op gegaan in Mexico-Stad om te protesteren tegen de onbekwaamheid en de corruptie van de autoriteiten. “Ze hebben ons gedwongen om advocaat te worden, rechercheurs, forensisch deskundigen, opspoorders van clandestiene massagraven en zelfs in wetgevers, om af te dwingen dat bestaande wetten en protocollen geïmplementeerd worden bij de zoektocht en de identificatie van onze verdwenen geliefden”, aldus de boodschap van vijftig verschillende collectieven van moeders van verdwenen personen.

“Dit is de zevende keer dat de mars plaatsvindt”, vertelden verschillende moeders bij het standbeeld van de Engel van de Onafhankelijkheid midden in de stad. Om de omvang van de beweging maar ook van het probleem te illustreren, worden er ook marsen gehouden in Coahuila, Chihuahua, Veracruz, Sinaloa, Tamaulipas, Morelos, Zacatecas, Querétaro, Monterrey, Sonora en Michoacán; en solidariteitsmarsen in andere landen.

Volgens de Beweging voor Onze Verdwenenen in Mexico zijn er sinds het begin van de strijd tegen de drugshandel al onnoemlijk veel slachtoffers gevallen. 2017 was daarbij het meest gewelddadige jaar waarin niet minder dan tweehonderdduizend mensen niet meer thuiskwamen. Daarom de centrale vraag: wat heeft de staat voor hen gedaan? Het antwoord: hen beschuldigd van deelname aan de georganiseerde misdaad.

De moeders, die de foto’s van hun verdwenen kinderen met zich meebrachten, beschuldigden de autoriteiten er van meer geld uit te geven aan verkiezingscampagnes dan aan politietraining en faciliteiten om verdwenen personen op te sporen. Weliswaar zijn in het hele land opsporingsteams opgezet, maar volgens de moeders doen die niets en negeren ze de families van de verdwenen personen.

“Wij en onze verdwenen geliefden zijn het bewijs van wat er gebeurt als het leger in de straten patrouilleert. We willen de autoriteiten eraan herinneren dat we hen zoeken omdat we van hen houden. Levend hebben ze hen meegenomen, we willen ze levend terug.”

Mensenrechtenorganisatie Amnesty International sprak vorig jaar al van bijna 35.000 verdwenen personen en van honderdduizenden dodelijke slachtoffers.

Bron : Somosel Medio
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug