Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Kunst & Cultuur

Mexicaanse muurschildering terug in hoofdgebouw VN

Datum : 29/04/2015
Land : Mexico

Mexicaanse muurschildering terug in hoofdgebouw VN

Een muurschildering van de Mexicaanse schilder Rufino Tamayo (1899-1991) is na een vijfjarig restauratieproces terug op zijn oude locatie: het hoofdgebouw van de Verenigde Naties in New York. Het gaat om het werk La Fraternidad

De schildering werd afgelopen maandag onthuld in een ceremonie waarbij verschillende leden van het Mexicaanse ministerie voor Buitenlandse Zaken aanwezig waren. Het kunstwerk werd gemaakt in 1968 in San Antonio Texas. Het was een opdracht van het toenmalige Mexicaanse Secretariaat voor Handel en Industrie, bedoeld om tentoongesteld te worden op de Hemisfair kunstmarkt. Het heette oorspronkelijk El Fuego Creador en was onderdeel van een serie muurschilderingen met vuur als thema.

In 1971 doneerden Tamayo en zijn vrouw het werk aan de Verenigde Naties uit naam van de Mexicaanse overheid. Tussen 1972 en 2010 werd het werk zonder onderbreking tentoongesteld op het hoofdkantoor van de VN. De afgelopen vijf jaar werd het werk in Mexico gerestaureerd door ambachtsmannen uit Texcoco. Zij werken in een speciale techniek met acryl- en olieverf op een doek van dik hennep. 

Rufino Tamayo, geboren in de zuidelijke Mexicaanse staat Oaxaca en gestorven in Mexico-Stad, was een van de eerste bekende leden van de Mexicaanse muralistenbeweging die bloeide tussen de twee wereldoorlogen. La Fraternidad was zijn laatste muurschildering. 

Bron : Latin American Herald Tribune, Excelsior
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug