Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Mexicaanse Nacht Vrouwonvriendelijke Reclame

Datum : 18/11/2014
Land : Mexico

Mexicaanse Nacht Vrouwonvriendelijke Reclame

In Mexico vond afgelopen weekend voor de derde keer de Nacht van de Vrouwonvriendelijke Reclame plaats. De Nacht is een iniatief van mensenrechtenbeweging La Cabaretiza die hiermee de aandacht wil vestigen op stigmatisering van vrouwen in reclamecampagnes, en een daarvoor bestaand meldpunt.

“Het meldpunt werd opgericht in 2011, in hetzelfde jaar startte La Cabaretiza” vertelt deelneemster Ana Laura Ramírez. “Een van de doelen van het meldpunt is dat de bevolking kritisch is naar reclame.” Kijkers en luisteraars konden afgelopen jaar bij het meldpunt vrouwonvriendelijke mediauitingen aandragen. Deze worden geregistreerd en de reclamespot met de meeste stemmen per categorie wint.

Genomineerde merken en reclamemakers reageren uiteenlopend. Ana Laura: “Sommige bedrijven vragen om raad en gaan sleutelen aan hun beeldvorming. Andere houden onverstoorbaar vast aan hun seksisme, zoals de makers van de Tecate-reclames. In hun visie kijken mannen voetbal. Vrouwen zijn aan driftbuien lijdende malloten.”

Tijdens de afgelopen Nacht viel het biermerk Tecate voor de derde keer in de prijzen. Nu in de categorie ‘Bewezen Seksisme’. Wasmiddel Ariel won in de categorie ‘Rolverdeling’, frisdrankfabrikant Pepsi in de categorie voor ‘Onrealistische vrouwenlichamen’. Een gedeelde eerste plaats was er voor Charly Fútbol, MTV en Axtel in de categorie voor ‘Vrouw als lustobject’.

Bron : El Pais
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug