Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Mexicaanse openbaar aanklager treedt af

Datum : 01/04/2011
Land : Mexico

Mexicaanse openbaar aanklager treedt af

Arturo Chávez Chávez, de openbaar aanklager van Mexico is afgetreden. Chávez Chávez was achttien maanden in functie, waarbij hij de opdracht had de gewelddadige drugskartels aan te pakken. Zijn ontslag had persoonlijke redenenen, zo zei de aanklager zelf. Chávez Chávez is de tweede openbaar aanklager die tijdens de termijn van president Felipe Calderón ontslag neemt.

Na het ontslag te hebben geaccepteerd, heeft Calderón Marisela Morales Ibañez voorgedragen voor de openstaande functie. Zij zou daarmee de eerste vrouw ooit kunnen worden die deze functie vervult. Hiervoor dient nog wel de senaat zijn akkoord te geven met de aanstelling. Mocht de aanstelling van Morales Ibañez doorgaan, dan zal haar taak zijn “de strategische rol van het openbaar ministerie in de strijd tegen de georganiseerde misdaad te verdiepen”, aldus de president.

Het aftreden van Arturo Chávez Chávez komt drie weken nadat uit Wikileaks-documenten bleek dat zijn aanstelling in Amerikaanse diplomatieke kringen werd beschreven als “totaal onverwacht en onbegrijpelijk”. Voordat Chávez Chávez de functie van openbaar aanklager aannam, was hij topaanklager in de staat Chihuahua. Daar werd hij ervan beschuldigd onderzoeken naar vrouwenmoorden in Ciudad Juárez te hebben tegengewerkt.

Bron : BBC/La Jornada/El Universal
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug