Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Economie & Ondernemen

Mexicaanse organisaties voeren strijd tegen Walmart op

Datum : 26/04/2013
Land : Mexico

Mexicaanse organisaties voeren strijd tegen Walmart op

Mexicaanse organisaties voeren hun strijd tegen Walmart op. Ze beschuldigen de Amerikaanse supermarktketen ervan steekpenningen te betalen en arbeidsrechten te schenden. "We gaan nu onderzoeken hoe we een rechtszaak kunnen aanspannen tegen het bedrijf en vervolgens kijken wat bij de internationale instanties mogelijk is", zegt Héctor de la Cueva, coördinator van het Centrum voor Arbeidsonderzoek en Syndicaal advies. 

In april vorig jaar meldde The New York Times dat Walmart van 2002 tot 2005 24 miljoen dollar smeergeld had betaald in Mexico om daar nieuwe vestigingen mogelijk te maken. Al sinds eind 2011 lopen in de VS onderzoeken tegen het bedrijf.

Walmart is de grootste private werkgever in Mexico, met meer dan 240.000 werknemers. Ze mogen geen vakbonden vormen of op een andere manier hun arbeidsrechten opeisen, anders worden ze ontslagen. Bijna 20 procent van de meer dan tienduizend winkels die Walmart wereldwijd heeft, bevinden zich in dit land. "Dit schandaal baart ons grote zorgen, want Walmart heeft niet eens zijn eigen ethische code toegepast", zegt Eduardo Pérez de San Román, directeur Amerika van de UNI Global Union, een federatie van vakbonden die ongeveer twintig miljoen werknemers in 150 landen vertegenwoordigt. Het Mexicaanse onderzoek naar corruptie verloopt traag. In november liet de regering weten dat uit de eerste onderzoeken geen onregelmatigheden waren naar voren gekomen bij de top van het bedrijf in Mexico.

De voorbije jaren is in Mexico fel geprotesteerd tegen de komst van Walmart-vestigingen. In een zone vlakbij het archeologisch bijzonder waardevolle Teotihuacán, 50 kilometer van de hoofdstad, leverde dat protest tien jaar geleden niets op. De winkel kwam er. In de zuidelijke deelstaat Puebla konden actievoerders vorig jaar wel een Walmart-filiaal dwarsbomen. Het inspireerde tot nieuwe acties, nu in de steden Xalapa en Orizaba, in de zuidoostelijke deelstaat Veracruz. Daar bedreigen de Walmart-winkels een groene zone en waardevol pand uit de jaren dertig.

Bron : MO*, IPS
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug