Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Mexicaanse president maant tot 'voorzichtigheid'

Datum : 02/04/2019
Land : Mexico

Mexicaanse president maant tot 'voorzichtigheid'

Geconfronteerd met de dreiging van de sluiting van de noordelijke grens, waarop de Amerikaanse president Donald Trump aandringt, zal Mexico met grote voorzichtigheid handelen, zei president Andrés Manuel López Obrador.

De president zei informatie te zullen geven wanneer de Mexicaanse regering acties plant om de mogelijke gevolgen van een dergelijk besluit te ondervangen. "We zullen geen  confrontatie aangaan met de regering van de Verenigde Staten", bevestigde de president, hoewel hij erkende dat "mijn internationalistische adviseurs het mij al hebben aangeraden."

Hij zei ook dat van de mensen zonder papieren die door de Verenigde Staten over de grens zijn gezet, slechts 10-15 procent Mexicanen zijn. De president vatte zijn optreden van afgelopen zaterdag in Poza Rica globaal samen, waar hij op een openbaar plein steun zocht voor zijn positie tegenover de Verenigde Staten; door een vraag te bestellen bij een betoging waarop duizenden Veracruzanen reageerden door handopsteken. "Ze vertelden me" (in Poza Rica) "om voorzichtig te zijn", zei López Obrador. "Ik denk dat dit het beste is."

Tijdens zijn ochtendconferentie weigerde hij te praten over een eventueel "Plan B" om de gevolgen van de sluiting van de grens tegen te gaan, omdat dit gebeurtenissen zou versnellen en tot een eigen dynamiek zou leiden. “Ik geef de voorkeur aan liefde en vrede."

López Obrador benadrukte dat Mexico zal helpen het migratieprobleem aan te pakken, omdat Midden-Amerikanen het nationale grondgebied doorkruisen op weg naar de Verenigde Staten. De president zei dat Mexico zich inzet voor het bestrijden van de oorzaken van migratie, zoals armoede en gebrek aan kansen in Midden-Amerikaanse landen.

Bron : La Jornada
Bookmark and Share


Terug