Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Mexicaanse president onder vuur

Datum : 06/11/2019
Land : Mexico

Mexicaanse president onder vuur

Een van de speerpunten van Mexico’s vorig jaar gekozen president Andrés Manuel López Obrador, vaak afgekort tot AMLO, is de aanpak van de criminaliteit in zijn land, met de nadruk op de drugsmaffia. Grote delen van Mexico zijn al decennia in de greep van de uiterst gewelddadige drugshandelaren en AMLO heeft beloofd hier iets aan te doen. Hij kiest ervoor het geweld niet te beantwoorden met nog meer geweld, maar probeert het tij te keren met sociale programma’s die de extreme armoede moeten verlichten en te benadrukken dat corruptie tot het verleden behoort. Zijn strategie is abrazos no balazos, omhelzingen in plaats van kogels.

Maar de kritiek op deze zachte aanpak neemt toe, vooral sinds de gewelddadige bevrijding onlangs van de zoon van een van de grootste drugscriminelen van het land. Ovidio Guzmán werd vorige maand gearresteerd in Culiacán, een stad in het noorden van Mexico. Hij kwam vrij toen honderden gewapende mannen de beveiligingsdienst aanvielen en wegen blokkeerden met brandende auto’s. Het geweld waarmee deze acties gepaard gingen schokte zelfs de meest doorgewinterde misdaaddeskundigen in het land. Zo verklaarde Ismael Bojórquez, redacteur van het onderzoekstijdschrift Río Doce dat deze acties een keerpunt betekenen. “Het leven gaat door, maar niet zoals daarvoor”, schreef hij in een redactioneel commentaar. “We weten niet of dit nu altijd de reactie zal zijn van criminele bendes die zich bedreigd voelen - en we weten nog minder wat de regering van plan is hiertegen te doen.” Ook volgens de president is de gebeurtenis een keerpunt, maar dan weg van de besluiteloosheid van zijn voorgangers. “Dit is niet langer een oorlog. Het gaat niet om kracht, confrontatie of moorden in het heetst van de strijd”, zei AMLO vorige week tijdens een persconferentie in Culiacán. “Het gaat erom te bedenken hoe we levens kunnen sparen en rust en vrede kunnen bereiken via andere methodes.”

Maar of deze methodes gaan werken? Veiligheidsexperts zijn van mening dat niets in het beleid van de president direct gericht is op de beangstigende kracht van de Mexicaanse onderwereld. Al voor de arrestatie van Guzmán begonnen zwaarbewapende kartelleden strategische posities in Culiacán in te nemen. De actie legde ook de zwakke kanten van het leger bloot waarin militairen en hun gezinnen  tot specifieke doelwitten bleken te behoren. De parallelle staat was pijnlijk zichtbaar. “Wat López Obrador nodig heeft is geen veiligheidsbeleid maar een anti-maffiabeleid”, zegt Edgardo Buscaglia, onderzoeker aan de Columbia Universiteit in New York. Anderen denken dat deze strijd alleen te winnen is met een duidelijke militaire strategie, iets waarvan nu geen sprake is. En waarom werd Guzmán überhaupt gearresteerd, terwijl AMLO regelmatig verklaart dat je richten op de leiders alleen tot meer bloedvergieten leidt?

Bron : The Guardian
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug