Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Mexicaanse president presenteert veiligheidsplan

Datum : 30/11/2014
Land : Mexico

Mexicaanse president presenteert veiligheidsplan

De Mexicaanse president Enrique Peña Nieto heeft afgelopen week tien maatregelen aangekondigd die moeten leiden tot verbeteringen in veiligheid, justitie en rechtstaat.

Aanleiding voor de maatregelen is de maatschappelijke woede, ontstaan na de verdwijning op 26 september van 43 studenten. Peña Nieto herhaalde zijn belofte “om de onderste steen boven te halen in de verdwijningszaak van de 43 studenten.” Hij beloofde dat de zaak niet ongestraft voorbij zou gaan en dat “alle schuldigen zullen worden bestraft volgens de wet.” 

Op het gebied van openbare veiligheid, vervolging  en berechting kondigde hij maatregelen aan, waaronder regulering tegen de corrumpering van lokale overheden.  Ook moet er een deelstatelijk politiekorps komen. Dit neemt de plaats in van de voor corruptie vatbare gemeentelijke korpsen. Er moet een landelijk telefoonnummer komen voor noodgevallen; een soort 112 voor heel Mexico. Er komt een nationaal persoonlijk identificatiesysteem en de gemilitariseerde zones worden uitgebreid. De militaire aanwezigheid in de deelstaat Michoacán wordt uitgebreid naar de door narcogeweld geplaagde deelstaten Guerrero, Jalisco en Tamaulipas. 

Op het gebied van mensenrechten kondigde hij een serie maatregelen aan, waaronder het instellen van een nationaal zoeksysteem voor vermisten en een databank met DNA-materiaal van nabestaanden voor identificatie. 
Volgens Peña Nieto hebben de gebeurtenissen in Iguala een duidelijk sociaal-economische component. Daarom komt er een ontwikkelingsplan om de armoede, marginalisering en ongelijkheid in Chiapas, Guerrero en Oaxaca te verminderen door onder meer stimulering van de landbouw en verbeteringen in het onderwijs.

Ook noemde hij de vorming van drie ‘Speciale Economische Zones’ (de Interoceanische industriële doorgang Tehuantepec, Chiapas en de regio rondom Puerto Lázaro Cárdenas) die het armere zuiden van Mexico uit het slop moeten trekken. 

 

Bron : nodal
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug