Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Kunst & Cultuur

Mexicaanse schrijfster ontvangt Cervantes prijs

Datum : 24/04/2014
Land : Mexico

Mexicaanse schrijfster ontvangt Cervantes prijs

De Mexicaanse schrijfster en journaliste Elena Poniatowska heeft de belangrijkste Spaanse prijs voor literatuur – de Cervantes prijs – gekregen. Ze ontving de prijs uit handen van koning Juan Carlos tijdens een ceremonie in de stad Alcala de Henares, de geboorteplaats van Miguel de Cervantes.

Poniatowska (81) is pas de vierde vrouw die deze prijs ontvangt, die bijna 40 jaar bestaat. Haar geschriften onderzoeken vaak het sociale onrecht in haar thuisland. Een van haar bekendste onderzoekswerken is  La noche de Tlatelolco, dat gaat over de moord in 1968 op honderden studentendemonstranten door het leger. Ze hield interviews met getuigen en familieleden van de slachtoffers.

In een ander non-fictie werk, Nada nadie. Las voces del temblor doet ze verslag van de nasleep van de aardbeving uit 1985, waarbij meer dan 10.000 mensen omkwamen en waarin de regering te weinig actie ondernam. Door de verhalen van slachtoffers te mengen met haar eigen overdenkingen schreef ze een krachtig verslag over de desintegratie van het maatschappelijk weefsel.

Poniatowska is in Frankrijk geboren uit een Pools-Franse vader en een Mexicaanse moeder. Op haar tiende verhuisde ze naar Mexico. Ze begon haar carrière als journaliste bij de krant Excelsior en veel van haar werk is journalistiek van karakter. Ze richtte zich vaak op de rol van Mexicaanse vrouwen in de geschiedenis van het land, zoals in Las Soldaderas: De vrouwen van de Mexicaanse Revolutie, waarin ze met tekst en foto’s de verhalen vertelt van de vrouwelijke soldaten.

In haar toespraak bij de ontvangst van de Cervantes noemde ze de voortgaande strijd van vrouwen in Mexico. Maar ze begon haar rede met een herinnering aan schrijver aan Gabriel García Márquez, die vorige week is overleden. Ze zei dat “hij met zijn roman Honderd jaar eenzaamheid Latijns Amerika vleugels had gegeven.” Ze refereerde ook aan de bekendste roman van Miguel de Cervantes, Don Quixote en zijn tegen windmolens vechtend hoofdpersonage.

“Ik ben een schrijfster die niet over windmolens kan praten, omdat ze niet meer bestaan. Daarom heb ik het over die bescheiden zwervers die met hun rugzak en spade hun eigen geluk maken en die vertrouwen op een impulsieve schrijver die opschrijft wat ze haar hebben verteld.”
 

Bron : BBC World News
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug