Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Kunst & Cultuur

Mexicaanse schrijver Vicente Lenero overleden

Datum : 05/12/2014
Land : Mexico

Mexicaanse schrijver Vicente Lenero overleden

De Mexicaanse journalist en schrijver Vicente Lenero is op 81-jarige leeftijd overleden in zijn huis in Mexico-Stad. Lenero, die ook toneelstukken en filmscripts schreef, leed aan longkanker. 

Een van zijn bekendste werken is The Bricklayers, dat een portret schetst van de Mexicaanse samenleving in de jaren zeventig van de vorige eeuw aan de hand van de levens van bouwvakkers. Lenero was ook mede-oprichter van het invloedrijke weekblad Proceso. Zijn dochter zei dat hij vredig is gestorven, omringd door zijn familie. 

Lenero schreef 18 filmscripts, waaronder die voor de films Herod’s Law en The Crime of father Amaro, die een Oscarnominatie kreeg voor beste buitenlandse film in 2002. De filmversie van zijn roman The Bricklayers, waarvoor hij ook het script schreef, won een Zilveren Beer op het Filmfestival van Berlijn in 1977. Hij bleef met zijn werk als journalist doorgaan tot het einde. Zijn laatste maandelijkse column verscheen in het oktobernummer van de Revista de la Universidad de Mexico. 

De Mexicaanse schrijfster Elene Poniatowska, die dit jaar de Cervantes Prijs won, zei dat Lenero “verschrikkelijk zou worden gemist”. “Een van de grootste Mexicaanse journalisten is niet meer”, zei ze op het Literaire Festival van Guadalajara, dat Lenero zelf vaak had bijgewoond. 

 

Bron : BBC World News
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug