Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Mexicaanse studenten keren zich tegen PRI kandidaat

Datum : 31/05/2012
Land : Mexico

Mexicaanse studenten keren zich tegen PRI kandidaat

De protestbeweging #YoSoy132 is afgelopen woensdag naar haar basis, de universiteitsfaculteiten, teruggekeerd voor een eerste algemene vergadering. Tijdens deze bijeenkomst heeft de beweging haar politieke positie gedefinieerd als “niet-partijgebonden”, hoewel ze duidelijk stelling neemt tegen de kandidatuur van PRI-kandidaat Enrique Peña Nieto die momenteel de peilingen in de Mexicaanse presidentsverkiezingen leidt.

De Mexicanen gaan op 1 juli naar de stembus om een nieuwe president te kiezen. In een verklaring stelt de beweging dat ze weigert gemanipuleerd te worden door politieke partijen en dat de activisten nu dienen te kiezen tussen stemmen op PRD-kandidaat Andrés Manuel Lopéz Obrador, een massale onthouding of blanco stemmen.

De beweging, die afgelopen vrijdag duizenden jongeren in het centrum van Mexico-Stad op de been bracht om te protesteren tegen de manipulatie van informatie, heeft nooit bekend gestaan om haar sympathie voor Peña Nieto. Maar vanaf het begin ontstond er een scheiding tussen degenen die wilden protesteren tegen de PRI en zelfs voor andere kandidaten, en degenen die de voorkeur gaven uit het politieke domein te blijven. Na moeizame interne communicatie heeft de beweging toch een politieke kleur gekregen. De beweging is vastberaden haar voorstellen over te brengen aan lokale vergaderingen.

#YoSoy132 richt zich op de situatie van de media, de onderdrukking van protesten in Atenco, de onzekerheid van overheden in Cherán en de vrouwenmoorden in Ciudad Juaréz. Ook verzoekt de beweging een strafrechtelijke vervolging van president Félipe Calderón voor moord tijdens zijn drugsoorlog. Er staan ontmoetingen met de Spaanse 15-M en OccupyWallstreet-bewegingen gepland. 

Meer weten? Lees hier een artikel over de presidentsverkiezingen in Mexico.
 

Bron : El País
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug