Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Mexicaanse studenten vermist na protest

Datum : 29/09/2014
Land : Mexico

Mexicaanse studenten vermist na protest

In Mexico zijn sinds vrijdag 58 studenten vermist na een uit de hand gelopen protest. De studenten van een lerarenopleiding komen uit de zuidelijke staat Guerrero. Ze protesteerden tegen het feit dat stedelijke leraren in sollicitatieprocedures voorgetrokken zouden worden op leraren van het platteland. Bij het protest vielen minstens zes doden en zeventien gewonden.

Het is niet duidelijk wat er precies gebeurde tijdens het protest. De slachtoffers vielen toen de politie en ongeïdentificeerde gewapende mannen begonnen te schieten op de menigte en op een bus in de stad Iguala. 22 agenten worden momenteel vastgehouden wegens betrokkenheid bij de schietpartij. 

Studentenleiders zeggen dat de studenten na het protest probeerden met lokale bussen mee terug te liften naar hun universiteit. De politie beweert echter dat ze de bussen met geweld probeerden over te nemen en de politie daarom wel moest ingrijpen.

Er werd onder andere geschoten op een bus waarin leden van een voetbalteam uit de derde divisie zaten. De politie dacht dat dit studenten waren. Toch is het niet duidelijk of het de politie was die op deze bus geschoten heeft. De bus verongelukte en de chauffeur en een van de inzittenden kwamen om. Vier andere mensen, waaronder twee studenten, stierven door overige beschietingen.

Er heerst veel onduidelijkheid omtrent de vermiste studenten. Studentenactivisten zeggen dat veiligheidsdiensten ze illegaal vasthouden. Autoriteiten van de staat Guerrero zeggen echter dat er geen studenten vastzitten. De politie beweert dat de studenten na de escalatie van het protest de heuvels in gevlucht zijn. Een helikopter is daar op zoek naar de groep.

Bron : BBC
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug