Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Milieu & Natuur

Mexicaanse trein slecht voor het milieu?

Datum : 19/10/2018
Land : Mexico

Mexicaanse trein slecht voor het milieu?

De ‘tren Maya’, de Mayatrein, zal het belangrijkste toeristische project worden van de toekomstige regering onder leiding van Andrés Manuel López Obrador, die op 1 december 2018 geïnaugureerd wordt als president van Mexico. Diezelfde dag start de aanbesteding voor de aanleg van de Mayatrein, die nu al gezien wordt als een aanslag op de waarde van de inheemse bevolking van het gebied en het milieu van het schiereiland Yucatán.

Volgens specialisten heeft Mexico bij de planning van het megaproject geen rekening gehouden met het recht op eerlijke informatie vooraf van de bevolkingsgroepen, over wier grondgebied de spoorlijn zal lopen. Dit recht is vastgelegd in de Verklaring van de Verenigde Naties voor de Rechten van de Inheemse Volken. Ook Mexico heeft zich hieraan verbonden.

Voorstanders stellen dat de aanleg van de spoorlijn echter een van de beste opties is om de armoede in het zuidoosten van Mexico te bestrijden, door de “ontwikkeling naar de dorpen te brengen”. Dit plan is onderdeel van het veel grotere Project van de Natie 2018 – 2024 van de aanstaande president López (afkomstig uit een van de betrokken deelstaten). Tegenstanders vragen zich af of er wel naar andere mogelijkheden gekeken is en of er een milieueffectrapportage gedaan is in het gebied dat niet minder dan 25 beschermde natuurgebieden herbergt.

De spoorlijn moet 1.500 kilometer lang worden en 150 miljard pesos kosten (7 miljard euro), en uiteindelijk meerdere toeristische bestemmingen in vijf deelstaten van deze Maya-regio met elkaar verbinden. De trein zal een gemiddelde snelheid van zo’n 130 kilometer per uur halen. Overheden, bedrijfsleven en particulieren moeten het geld bij elkaar brengen.

Tijdens haar bezoek aan Mexico toonde de Speciale Rapporteur van de Verenigde Naties voor de Rechten van Inheemse Volken Victoria Tauli-Corpuz zich bezorgd over het risico op gedwongen verplaatsing en geweld, waarvan vooral de lokale Mayabevolking slachtoffer zal worden. Velen van hen horen tot de ruim negen miljoen officieel geregistreerde armen op het schiereiland, waarvoor de trein juist een stimulans zou moeten zijn via toegenomen toerisme.

Met betrekking tot dat laatste beweert Gilberto López y Rivas, onderzoeker van het Nationaal Instituut voor Antropologie en Geschiedenis, dat de inheemse bevolking sowieso niet geprofiteerd heeft van het grootschalige toeristische model in de regio. Alle winst ging tot nu naar grote, veelal internationale toeristische bedrijven en dat zal met een trein niet anders zijn, hoezeer de gouverneurs van deelstaten als Chiapas en Campeche (foto) ook iets anders zeggen.

Bron : Contralinea
Bookmark and Share


Terug