Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Mexicaanse verdediger van inheemse rechten dood gevonden

Datum : 08/12/2011
Land : Mexico

Mexicaanse verdediger van inheemse rechten dood gevonden

Een dag na zijn ontvoering is het lichaam gevonden van Jose Trinidad de la Cruz, een verdediger van de rechten van inheemse volken. Zijn lichaam vertoonde sporen van marteling en vier schotwonden. De la Cruz (73), een leider van de inheemse Nahua, werd ontvoerd toen hij op weg was naar een vergadering, samen met andere inheemse activisten van de Beweging voor Vrede met Gerechtigheid en Waardigheid (MPJD).

In de regio zijn sinds 2009 al 27 personen vermoord wegens een landdispuut. Recent zijn Nahua aangevallen door paramilitairen, nadat ze 1300 hectare land hadden teruggenomen, dat volgens hen was gestolen door lokale boeren. Gevreesd wordt voor meer ontvoeringen en moorden.

De MPJD is opgericht door de dichter Javier Sicilia, wiens zoon eerder dit jaar is vermoord. Leden van de beweging hebben marsen en waken gehouden door heel het land om aandacht te vragen voor de tienduizenden doden in de Mexicaanse drugsoorlog.
 

Bron : BBC
Bookmark and Share


Terug