Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Milieu & Natuur

Mexicaanse windmolens bedreigen milieu

Datum : 21/03/2012
Land : Mexico

Mexicaanse windmolens bedreigen milieu

Paradoxaal genoeg vormen een aantal projecten met windmolens een bedreiging voor het milieu en de biodiversiteit. Een ervan is het windmolenpark op het eiland Cozumel voor de kust van de zuidelijke staat Yucatán.

Windmolenpark Cozumel 1 van de Mexico Power Group komt op het gelijknamige eiland in de Caribische Zee en zal een vermogen van 400 megawatt hebben. De investering bedraagt 750 miljoen euro.. Er komen 121 windmolens van 80 meter hoog over een oppervlakte van 5800 hectare. Er is geen milieu-impactstudie gemaakt.

"Ik sta achter hernieuwbare energie, maar Cozumel is geen geschikte plek”, zegt Guadalupe Álvarez. De voormalige ambtenaar heeft de organisatie Cielo, Tierra y Mar (Hemel, Aarde en Zee) opgericht. “Het eiland bestaat uit mangroven, moerassen, lagunes, cenotes (poelen) en ondergrondse rivieren. Zonder deze milieurijkdom gaat het eiland dood." Cozumel leeft vooral van toerisme.

Mexico heeft een grote achterstand op het vlak van groene energie. Het zit nog stevig vast aan zijn grote olievoorraden. Dagelijks haalt het 2,5 miljoen vaten (van 159 liter) boven. Olie levert 93 procent van de energie van het land. De rest komt van waterkracht, kernenergie en windmolens.

De regering wil 35 procent van de Mexicaanse elektriciteit uit hernieuwbare bronnen halen ten 2026. "Die doelstellingen zijn niet realistisch omdat men niet zegt hoe men die zal bereiken", zegt expert Eugenia González, die vorig jaar een boek over duurzame energieproductie in Mexico gecoördineerd heeft. "Bovendien loopt het fout met de evaluatie van de milieu-impact van de projecten.”
 

Bron : IPS
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug