Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Mexicaanse winnaar milieuprijs vermoord

Datum : 20/01/2017
Land : Mexico

Mexicaanse winnaar milieuprijs vermoord

Minder dan een jaar na de moord op de Hondurese milieuactiviste Berta Cáceres, winnares in 2015, is er opnieuw een inheemse winnaar van de prestigieuze Goldman Environmental Prize voor milieubescherming vermoord. Op zondag 15 januari werd de Mexicaan Isidro Baldenegro López in het huis van een familielid doodgeschoten

Baldenegro, een Tarahumara uit Coloradas de la Virgen, kreeg de Goldman Prize in 2005 vanwege zijn geweldloze protest tegen ontbossing in zijn noord Mexicaanse thuisstaat Chihuahua, een staat die door geweld, drugshandel en corruptie geteisterd wordt. Volgens lokale bronnen was hij pas kortgeleden naar zijn gemeenschap teruggekeerd na een lange periode van onderduik wegens aanhoudende bedreigingen geuit tegen hem en zijn familie.

De moord op Baldenegro is het zoveelste bewijs dat milieubeschermers vogelvrij zijn in grote delen van Latijns Amerika vanwege activiteiten ter bescherming van hun natuurlijke leefomgeving tegen aantasting door stuwdammen, mijnbouw, toerisme of houtkap. Volgens de ngo Global Witness werden er in 2015 alleen al wereldwijd 185 milieuactivisten vermoord, waarvan 122 in Latijns Amerika.

Isidro Baldenegro leerde al vroeg wat de risico’s van het vak waren: als kind zag hij zijn vader vermoord worden vanwege zijn verzet tegen illegale houtkap. Toch heeft hij zich zijn hele ruim vijftig jaar lange leven ingezet voor de bossen in de Sierra Madre die door nietsontziende houthandelaren, getolereerd door corrupte overheidsdienaren en beschermd door zwaar bewapende criminelen, uitgedund worden.

Mede dankzij zijn verzet werd de houtkap in de steeds kleiner wordende bossen in de kloven en bergen van Chihuahua in 2003 tijdelijk stopgezet. Vlak daarna werd Isidro Baldenegro op valse aanklachten gevangengenomen, maar na internationale druk in 2004 weer vrijgelaten. Zijn dood van de week zou het werk zijn van dezelfde groep mensen die al een groot aantal inheemse tegenstanders van houtkap in de regio vermoord of aangevallen heeft.

Susan Gelman, voorzitter van de Goldman Environmental Foundation, zei bij het bericht van Baldenegro’s dood: “Helaas zijn er nog steeds veel overheden die weigeren de ruimte te scheppen waarin afwijkende meningen gehoord kunnen worden, waarin organisatie bestaan die zonder vervolging en aanvallen hun mening kunnen uiten.”

 

Bron : The Guardian
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug