Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Economie & Ondernemen

Mexicanen protesteren tegen mogelijke privatisering van Pemex

Datum : 18/03/2013
Land : Mexico

Mexicanen protesteren tegen mogelijke privatisering van Pemex

Duizenden mensen kwamen zondag in de Mexicaanse hoofdstad bijeen om te protesteren tegen de mogelijke privatisering van Petróleos Mexicanos (Pemex). De Partido de la Revolución Democrática (Revolutionaire Democratische Partij,PRD) had tot het protest opgeroepen.

Zo’n zestigduizend demonstranten kwamen samen bij het monument van de Revolutie in Mexico-Stad, waar ze van de regering van Peña Nieto eisten dat hij het staatsbedrijf Pemex niet zou privatiseren, onder de leus: "Pemex no se vende, Pemex se defiende" (Pemex verkoop je niet, Pemex verdedig je). Het was deze zondag 75 jaar geleden dat het bedrijf werd genationaliseerd.

De voorzitter van de PRD, Jesús Zambrano Grijalva, verzekerde dat zijn partij met alle middelen zou doorgaan te strijden voor het behoud van deze historische erfenis. “Als je Pemex moet moderniseren, doe dat dan zonder te privatiseren.” De partij heeft het plan om in augustus een referendum te organiseren waarin de burgers kunnen aangeven of ze olie willen privatiseren of niet.

Ondanks dat Peña Nieto heeft verzekerd dat er van privatisering geen sprake zal zijn, is de regeringspartij Partido de la Revolución Institucional (PRI) deze maand een traject gestart voor hervormingen op energiegebied, waaronder een mogelijke privatisering van Pemex. Ook Cuauhtémoc Cárdenas, oprichter van de PRD, deed mee aan het protest. Enige weken geleden presenteerde hij een hervormingsvoorstel om de autonomie van Pemex te versterken zowel qua inkomsten als uitgaven, om zekerheid in energie voor de toekomst veilig te stellen. Ook de burgemeester van de hoofdstad, Miguel Ángel Mancera, was aanwezig, naast andere lokale leiders van de PRD.

 

Bron : EFE
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug