Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Economie & Ondernemen

Mexico bekritiseert onteigening Repsol

Datum : 18/04/2012
Land : Mexico

Mexico bekritiseert onteigening Repsol

De Mexicaanse president Felipe Calderón en voorzitter van de G-20 noemde de Argentijnse beslissing om de oliemaatschappij YPF te nationaliseren en daarmee het Spaanse Repsol te onteigenen  “uitermate spijtig”. Hij vroeg president Cristina Fernández op haar besluit terug te komen.

Calderón deed zijn uitspraak gisteren tijdens een bijeenkomst van het Wereld Economisch Forum, dat plaatsvindt in Puerto Vallarta, Mexico. “Ik vind het zeer spijtig dat de Argentijnse regering, onze vriend Cristina Fernández, een besluit heeft kunnen nemen dat in niemands belang is, ook niet in dat van de Argentijnen”, zei Calderón. Het Mexicaanse staatsbedrijf Pemex heeft een aandeel van 9.5 procent in Repsol en dus in YPF. Calderón voege eraan toe: “Het is absoluut een onverantwoordelijke en onlogische maatregel en duidelijk een schending van afspraken over wederzijdse investeringen”.

Calderón zal volgens planning tijdens de G-20 bijeenkomst een ontmoeting hebben met de Spaanse president Maraiano Rajoy. De Mexicaanse president benadrukte dat alle zich ontwikkelende landen investeringen nodig hebben en dat niemand met verstand zal investeren in een land dat investeringen onteigent. Het Mexicaanse Ministerie van Energie liet een bericht uitgaan waarin het de nationalisatie van YPF betreurde: “Latijns Amerika moet zich ervan bewust zijn dat als het economische groei wil, werkgelegenheid en duurzame ontwikkeling, onteigeningen daartoe niet de juiste weg zijn. Handel, bedrijvigheid en wederzijdse investeringen zijn nodig.” 

Het Mexicaanse oliebedrijf Pemex werd in 1938 genationaliseerd onder president Lázaro Cárdenas. Terwijl Argentinië Repsol onteigent, wordt er in Mexico gedebatteerd over de juistheid om privaat kapitaal toe te laten in Pemex. Het is een van de thema’s in de verkiezingscampagnes om het presidentschap dit najaar.

Bron : Mercopress, El País
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug