Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Mexico belooft zijn 'dreamers' met open armen te ontvangen

Datum : 13/09/2017
Land : Mexico

Mexico belooft zijn 'dreamers' met open armen te ontvangen

Veel jonge latino’s die in de Verenigde Staten wonen kregen begin september de schrik van hun leven. Na maandenlange speculatie rondom de toekomst van het zogenoemde DACA-programma, besloot de Amerikaanse president Trump het programma af te schaffen. DACA, oftewel Deferred Action for Childhood Arrivals (Uitgestelde actie voor mensen die in hun kindertijd zijn aangekomen), is een overheidsprogramma dat kinderen op jonge leeftijd met hun ouders illegaal naar de VS zijn gekomen, beschermt tegen uitzetting. Deze kinderen worden de dreamers genoemd.

Van de 800.000 zogenoemde dreamers zijn er 620.000 van Mexicaanse komaf. De kans dat velen van hen vanaf maart volgend jaar worden uitgezet wordt groot geschat. De vraag is nu hoe het de Mexicaanse dreamers zal vergaan in hun land van herkomst. De Mexicaanse overheid heeft aangekondigd de bewuste Mexicaanse jongeren met open armen te ontvangen. Deze (hoog)opgeleide, Engelssprekende jongeren kunnen voor Mexico namelijk veel betekenen. Luis Videgaray, de Mexicaanse minister van Buitelandse Zaken, stelt dan ook dat Mexico zich uitermate gelukkig mag prijzen met de eventuele komst van deze jongeren.

Er bestaan al een aantal programma’s die uitgezette Mexicanen helpen een nieuw leven te beginnen als ze eenmaal zijn teruggekeerd. Nu heeft Videgaray een nieuw programma opgezet voor de dreamers, dat er veelbelovend uitziet. Toch blijft de uitzetting voor het overgrote deel van de dreamers een nachtmerriescenario. Als de deportatie doorgaat, moeten ze alles wat ze hebben opgebouwd achter zich laten. Om opnieuw te beginnen in een land waar ze zich een buitenstaander voelen.

Bron : El País Internacional
Bookmark and Share


Terug