Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Mexico benoemt nieuwe aanklager in zaak van vermiste studenten

Datum : 26/09/2015
Land : Mexico

Mexico benoemt nieuwe aanklager in zaak van vermiste studenten

De Mexicaanse president Enrique Peña Nieto heeft aangekondigd dat er een nieuwe aanklager komt en een speciaal team dat onderzoek  moet doen naar de verdwijning van 43 studenten, nu een jaar geleden. Hij deed zijn mededeling vandaag na een ontmoeting met familieleden van de vermisten. 

De families willen een internationale commissie van deskundigen. Volgens hun is het onderzoek van de overheid fundamenteel onjuist. Een van de eisen van de families is dat de regering ook kijkt naar de mogelijke rol van het leger bij de verdwijning van de studenten. Ook willen ze een onderzoek naar degenen die verantwoordelijk zijn voor het aanvankelijke onderzoek, waarvan ze menen dat dit bedoeld was om hen te misleiden. 

De studenten verdwenen op 26 september 2014 in de plaats Iguala in de provincie Guerrero. Ze waren daar samengekomen om naar een bijeenkomst in Mexico-Stad te gaan. De federale regering heeft gezegd dat lokale politie uit Iguala en de nabij gelegen plaats Cocula de studenten had opgepakt en hen had overgedragen aan lokale drugsbendes, die hen vermoedelijk hebben vermoord en de resten hebben verbrand. 

Maar een team van internationale deskundigen dat door de Inter-Amerikaanse Commissie voor Mensrechten was gestuurd heeft zes maanden het onderzoek door de regering nagetrokken en verschillende onjuistheden ontdekt. De conclusie luidde dat de lichamen van de 43 studenten niet verbrand kunnen zijn op de vuilnisbelt in Cocula, wat de regering beweerde. Die houdt vol dat er 2 studenten zijn geïdentificeerd uit de verbrende resten die daar zijn gevonden.

 

Bron : BBC World News
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug